Ελεύθερες θα είναι οι μετεγγραφές από περιφερειακό σε περιφερειακό ΑΕΙ, ακόμη και για τους φοιτητές που έχουν ήδη ολοκληρώσει τουλάχιστον ένα ακαδημαϊκό έτος στη σχολή τους, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», περιλαμβάνεται στις αλλαγές στο σύστημα των μετεγγραφών το οποίο θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή στα μέσα Αυγούστου. Ταυτόχρονα, το σύστημα των μετεγγραφών θα οργανώνεται πλέον ηλεκτρονικά ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια, ενώ καθιερώνεται και «μίνι» μηχανογραφικό δελτίο για όσους ενδιαφέρονται να μετεγγραφούν σε κεντρικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ με περισσότερα του ενός ομοειδή τμήματα. Το ενδιαφέρον για μετεγγραφές κοντά στην οικογενειακή εστία αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης. Ενδεικτικό είναι ότι συνολικά, λόγω μετεγγραφών, ο τελικός αριθμός των πρωτοετών φοιτητών σε όλες τις σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών-ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ) και του ΕΜΠ (που δέχονται τις περισσότερες μετεγγραφές από τα περιφερειακά ΑΕΙ) αυξάνει κατά 15% ετησίως.
Ειδικότερα, χωρίς κανέναν οικονομικό όρο για το εισόδημα της οικογένειας, οι δευτεροετείς και πάνω φοιτητές θα μπορούν να μετεγγραφούν στο περιφερειακό ΑΕΙ που σπουδάζει ο αδελφός τους. Δηλαδή, η ρύθμιση για τις ελεύθερες μετεγγραφές μεταξύ περιφερειακών ΑΕΙ δεν θα ισχύει μόνο για τους πρωτοετείς εισακτέους, αλλά για όλους τους φοιτητές, προς διευκόλυνση των οικογενειών που έχουν παιδιά φοιτητές σε δύο πόλεις και έως πέρυσι λόγω των οικονομικών ορίων δεν ήταν δυνατό να μετεγγραφούν.
Το νέο σύστημα θα οργανωθεί ηλεκτρονικά -την τεχνογνωσία θα παράσχει το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας- ώστε το υπουργείο Παιδείας και τα ΑΕΙ να γνωρίζουν πόσες αιτήσεις έγιναν, πόσες εγκρίθηκαν και πόσοι έκαναν μετεγγραφή από ΑΕΙ σε ΑΕΙ. Σημαντικό βάρος θα δοθεί στον ηλεκτρονικό έλεγχο των δικαιολογητικών, ώστε το σύστημα να λειτουργεί αξιοκρατικά. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», όσοι κατοχυρώνουν δικαίωμα μετεγγραφής προς ΑΕΙ της Αττικής θα πρέπει να συμπληρώνουν ένα «μίνι» μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τους κατά προτεραιότητα. Δηλαδή, εάν υπάρχουν 150 φοιτητές των οποίων έχει εγκριθεί η μετεγγραφή στα τρία τμήματα Οικονομικής Επιστήμης πανεπιστημίων της Αττικής, τότε αυτοί θα μοιρασθούν -ανά 50- στα τμήματα του ΟΠΑ, του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Παν. Αθηνών. Το κριτήριο της κατάταξης των φοιτητών θα είναι τα μόρια στις πανελλαδικές εξετάσεις και οι 50 πρώτοι θα τοποθετηθούν στο τμήμα με την υψηλότερη βάση εισαγωγής. Ενδεικτικά, με βάση τα δεδομένα του 2009, στην κατάταξη των τμημάτων Οικονομικής Επιστήμης της Αττικής πρώτο είναι το τμήμα του ΟΠΑ (με 17.779 μόρια), δεύτερο εκείνο του Παν. Πειραιώς (με 16.938 μόρια) και τρίτο εκείνο του Παν. Αθηνών (με 16.512 μόρια). Το «μίνι» μηχανογραφικό κρίνεται απαραίτητο διότι είναι πιθανό κάποιοι φοιτητές, που δικαιούνται μετεγγραφής, με περισσότερα μόρια να επιλέξουν ένα τμήμα με χαμηλότερα μόρια. Στην περίπτωση αυτή το αίτημα θα ικανοποιηθεί προκαλώντας… καραμπόλες στην κατάταξη των υπολοίπων.
Το ερώτημα του ιστολογίου είναι απλό και αυτονόητο: Γιατί όλα αυτά πρέπει να συμβαίνουν κατόπιν εορτής και αφού έληξε η διαδικασία της υποβολής των φετινών μηχανογραφικών. Ασφαλώς και με διαφορετικό τρόπο θα κατέτασσαν τις προτιμήσεις τους οι υποψήφιοι αν γνώριζαν τους νέους κανόνες των μετεγγραφών.