Ο απελθών πρόεδρος της ΟΕΦΕ κατέθεσε στο σώμα των συνέδρων τον απολογισμό της δράσης και το χρονικό μιας διετίας. Το κείμενο αποτελεί αποδεικτικό ήθους και προσφοράς η οποία με ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να μελετηθεί από όλους μας και να αξιολογηθεί αντικειμενικά από τους οπαδούς της εσωτερικής μετριοκρατίας.
Την Ερχόμενη Τρίτη οι Βαθμοί
Πριν από λίγο ο κ. Πανάρετος ανακοίνωσε μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας ότι οι βαθμοί θα αναρτηθούν στα Λύκεια όλης της χώρας την ερχόμενη Τρίτη 6 Ιουλίου μετά τις 12 το μεσημέρι. Η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα ξεκινήσει άμεσα από την επόμενη μέρα Τετάρτη 7 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 20 Ιουλίου. Τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί αναλυτικό δελτίο τύπου για τις ακριβείς ημερομηνίες χορήγησης της Βεβαίωσης Πρόσβασης από τα Λύκεια.
Η Παιδεία στην Πόλη
Δραματική έκκληση για το μέλλον της παιδείας των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης απηύθυνε προς την υπουργό Παιδείας της Τουρκίας Νιμέτ Τσουμπουκτσού από το βήμα της Μεγάλης του Γένους Σχολής (ΜΓΣ) ο φίλτατος διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Γιάννης Δερμιτζόγλου. Η κ. Τσουμπουκτσού είναι η πρώτη υπουργός Παιδείας της Τουρκίας, η οποία πριν από μερικές μέρες παρέστη στη Μεγάλη του Γένους Σχολή σε κοινή εκδήλωση των ομογενειακών σχολείων.
Ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Γιάννης Δερμιτζόγλου , απευθυνόμενος προς την υπουργό Παιδείας της Τουρκίας, προειδοποίησε πως «η παιδεία των Ρωμιών της Πόλης φθίνει σε τέτοιο σημείο, ώστε μια μέρα τα σχολεία μας θα αναγκαστούν να κλείσουν». Ο κ. Δερμιτζόγλου έθεσε προς την υπουργό δύο βασικά αιτήματα : –Α) Χριστιανοί ορθόδοξοι της Τουρκίας, που δεν είναι Έλληνες, να έχουν το δικαίωμα να φοιτούν στα σχολεία μας –Β) Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να μάθουν ελληνικά, να έχουν τη δυνατότητα φοίτησης στα σχολεία. «Αν δεν γίνουν αυτά, δεν βλέπω να υπάρχει μέλλον για την παιδεία των Ρωμιών», τόνισε με αγωνία ο κ. Δερμιτζόγλου και επεσήμανε ότι δεν πρέπει να χαθεί ένα σημαντικό κομμάτι του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της Κωνσταντινούπολης.
Η Τουρκάλα υπουργός στη δική της ομιλία περιορίστηκε να αναφέρει ότι η λύση στα προβλήματα θα βρεθεί με τη συνεργασία των κυβερνήσεων Τουρκίας-Ελλάδος στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάννης! Πρόσθεσε δε ότι από το νέο έτος 2010-11 θα δίδονται δωρεάν τα βιβλία των μαθημάτων, που διδάσκονται τουρκικά. Σήμερα μόνο οκτώ Ρωμαίικα σχολεία διατηρούν μαθητές στην Κωνσταντινούπολη, ενώ άλλα 12 βρίσκονται σε ένα «καθεστώς ύπνου», χωρίς μαθητές και μόνο με Τούρκους υποδιευθυντές διορισμένους από το κράτος, ώστε να μη θεωρηθούν κλειστά. Στα οκτώ αυτά σχολεία φοιτούν σήμερα 240 μαθητές, εκ των οποίων 18 είναι παιδιά Ελλήνων υπηκόων που εργάζονται ως διπλωματικοί υπάλληλοι στην Πόλη ή ως μετακλητοί δάσκαλοι στα ομογενειακά σχολεία. Το 51% των μαθητών είναι παιδιά αραβόφωνων ελληνορθόδοξων οικογενειών από την περιοχή της Αντιόχειας.
Η εκδήλωση στη Μεγάλη του Γένους Σχολή έκρυβε και μια «έκπληξη». Μια 14χρονη μαθήτρια, η Μαρίνα από την Ίμβρο, απήγγειλε τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας. Όταν τέλειωσε η απαγγελία η υπουργός Παιδείας της Τουρκίας τη φίλησε, την αγκάλιασε και την έβαλε να καθίσει δίπλα της. Τον περασμένο Ιανουάριο η Μαρίνα διακρίθηκε σε διαγωνισμό για την απαγγελία του εθνικού ύμνου της Τουρκίας, που έγινε μεταξύ μαθητών όλων των σχολείων της Κωνσταντινούπολης.
Η εικόνα της υπουργού με τη μαθήτρια «έπαιξε» το βράδυ σε όλα τα τουρκικά κανάλια και την επομένη ήταν πρωτοσέλιδο θέμα στον τουρκικό Τύπο. Στην εκδήλωση οι μαθητές των σχολείων της ομογένειας τραγούδησαν ενώπιον της υπουργού, Χατζιδάκι και Θεοδωράκη και χόρεψαν ελληνικούς χορούς, αποσπώντας θερμά χειροκροτήματα.
Πηγή: εφημερίδα «Φιλελεύθερος»
Επικίνδυνες Αναστροφές στην ΟΕΦΕ
Οι απολογιστικές και εκλογικές διαδικασίες του περασμένου Σαββατοκύριακου επιβεβαίωσαν και επικύρωσαν τη διαίρεση, την οποία από διετίας οι ομαδάρχες με την καθόλου απωθημένη και επικίνδυνη νοοτροπία των φοιτητικών τους αναμνήσεων συστηματικά καλλιέργησαν.
Ο Μιχάλης Αμοιραδάκης ως απερχόμενος πρόεδρος μ’ έναν προσωπικό απολογισμό βόμβα κατέδειξε τη διαίρεση και τις αντικρουόμενες λογικές. Ο έτερος Μιχάλης μαζί με τη Στέλλα, τη Δήμητρα και μια ομάδα μάχιμων συναδέλφων απ’ όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα παρουσίασαν ένα κείμενο αρχών και θέσεων για το μέλλον του κλάδου. Η «παρέμβαση» αιφνιδίασε, προβλημάτισε και τελικά κέρδισε με καθαρό λόγο την εκπροσώπησή της στο νέο Δ.Σ. με 4 συνέδρους γεωγραφικής διασποράς.
Οι ομαδάρχες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης χωρίς «περιττά» κείμενα και «θολές» διακηρύξεις είχαν προ πολλού συμφωνήσει το μοίρασμα της εκλογικής λείας και ανέμεναν καρτερικά την προαναγγελθείσα αποχώρηση του Μιχάλη. Η ομάδα των ομαδαρχών κατάφερε να εκλέξει 7 συνέδρους στο νέο Δ.Σ., 4 από τη Θεσσαλονίκη και 3 από την Αθήνα.
Απ’ όλα είχαν οι εκλογές της ΟΕΦΕ σύντροφε Οδυσσέα. Μισθωμένα πούλμαν, μυστικά δείπνα και κρυφές συναντήσεις, λίστες πριμοδοτούμενων, γραφικές εκρήξεις και τις καθιερωμένες υπόγειες και προσωπικές αντιστοιχίσεις.
Κάθε σύνεδρος και ένα επαγγελματικό ολίσθημα• ο τάδε έχει ένα γκρουπάδικο, ο δεινά παραδίδει μαύρα ιδιαίτερα, η άλλη γράφει για να κάνει δημόσιες σχέσεις, ο άλλος πουλάει βιβλία, ο απελθών πουλάει φροντιστήρια, εκείνοι πουλάνε tests, ο απερχόμενος δουλεύει από χόμπυ, ο Χ πρόεδρος δεν δίνει τη μάχη των ιδιαίτερων γιατί συναλλάσσεται, ο άλλος είναι τροχονόμος και ελεγκτής του ανταγωνισμού. Για κάθε εκτιθέμενο ή εκτεθέντα και μια περιγραφή επαγγελματικής αλληλεγγύης! Έλεος σύντροφοι. Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλλέτω. Ας κριθεί επιτέλους ο κάθε συνάδελφος από την προσφορά και το έργο του στα κοινά και όχι από τις εν πολλοίς αναπόδεικτες επαγγελματικές του επιλογές και ενασχολήσεις.
Αν συνεχίσουμε να αναζητούμε τον τέλειο Φροντιστή ίσως ανακαλύψουμε ότι πραγματικά εργάζεται από «χόμπυ». Αντί επομένως να καταδικάζουμε τους ατελείς ας βάλουμε τους κανόνες του επαγγέλματος ψηλά χωρίς βολικές λογικές και κατά περίπτωση ελαστικές θεωρήσεις.
Ας πάψουμε να αναζητούμε Αγίους και Αναμάρτητους και ας δούμε πώς μπορούμε να συνυπάρξουμε βάσει κανόνων χωρίς εκπτώσεις και φοβικά σύνδρομα. Γιατί σ’ αυτές τις εκλογές αυτά τα φοβικά σύνδρομα κυριάρχησαν χωρίς μάλιστα να προβληθούν εκτεταμένα, εμβληματικά και ξεκάθαρα.
Η νέα ηγεσία οφείλει να κινηθεί θαρρετά στον δρόμο της νομιμότητας και της ποιότητας. Θα προσέθετα και στον δρόμο των συγχωνεύσεων, των συνεργατικών μορφών και των οικονομιών κλίμακος. Καμιά ανοχή στην παρανομία της μισής απόδειξης και των ιδιαιτέρων δεν θα τύχει της παραμικρής κοινωνικής και φροντιστηριακής συγκατάθεσης. Οφείλουμε όλοι μας να γίνουμε καλύτεροι και απολύτως νόμιμοι.
Στη προσωπική μου διαδρομή διέλυσα κάθε ομάδα ως πηγή εντάσεων και κακοδαιμονίας. Άνοιξα τις διαδικασίες και καθιέρωσα την ανοιχτή συμμετοχή όλων. Δεν πιστεύω στις ομαδοποιήσεις. Πρέπει όμως να αντιληφθούμε όλοι ότι οι υπόγειες συσπειρώσεις δημιουργούν αντισυσπειρώσεις. Η δράση φέρνει την αντίδραση και στον αριθμητικά μικρό, από άποψη συμμετοχικής διάθεσης, χώρο των Φροντιστών θα οδηγήσει σε διαλυτικά φαινόμενα. Η παρουσία θεσμοθετημένων ομάδων και τάσεων είναι πάντως προτιμότερη από τις ισχυρές γεωγραφικά ομάδες που υπηρετούν προσωπικές στρατηγικές χωρίς κλαδικούς στόχους. Η θέσπιση τάσεων και ομάδων θα γενικευθεί αναπόφευκτα στους συλλόγους και θα δυσκολέψει τη σύνθεση και την ενιαία έκφραση του κλάδου. Η ΟΕΦΕ κινδυνεύει να γίνει υποχείριο της εσωτερικής της διαίρεσης, ένα σώμα με πολλούς στρατηγούς και ελάχιστους στρατιώτες. Οι ομάδες δεν μπορούν να επιβάλλουν υποψηφιότητες, άξιων κατά τη δική μου εκτίμηση και γνώση συναδέλφων, οι οποίοι όμως ουδέποτε εξεφράσθησαν στο κυρίαρχο σώμα. Η νέα ηγετική ομάδα οφείλει να δώσει το στίγμα της και δείγματα γραφής γιατί διαχέει την αίσθηση ότι δεν έχει ενιαίο όραμα και ταυτόσημες απόψεις. Δεν αρκεί η τηλεφωνική περιγραφή φοβικών συνδρόμων στους μαχητές της ιδιωτικής παιδείας. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές της πέρα από την αυτονόητη και καθιερωμένη συνετή διαχείριση των κεκτημένων; Ο νέος πρόεδρος έχει την εμπειρία και τις ικανότητες να διαχειριστεί την κρίση ως πρόεδρος όλων των Φροντιστών.
Όσοι πολέμησαν με την ψυχρή και ξύλινη γλώσσα τον Μιχάλη, μια εξαιρετική μορφή του φροντιστηριακού χώρου με πρόσχημα την ιδιορυθμία του να εκφράζεται θαρρετά και ελεύθερα, κέρδισαν. Ήρθε γι’ αυτούς η ώρα της δράσης και των πράξεων με στόχους συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς. Ο πειρασμός της κατεδάφισης μεγάλος και πρέπει να αποφευχθεί. Προσωπικά πιστεύω στην ειρήνη των άξιων και ικανών που υπάρχουν και στις δύο ομάδες. Ταυτόχρονα είμαι φανατικά αντίθετος με τη γενικότητα που υποκρύπτει ένδεια θέσεων, μειωμένη θέληση δράσης και επιλογές συμβιβασμού με το καθεστώς της ημιπαρανομίας. Πιστεύω στην επετηρίδα της προσφοράς, της εργασίας και της σύνθεσης.
Εύχομαι και εκτιμώ ότι οι άξιοι που απέρχονται, ο Μιχάλης, η Νικολέτα, ο Παναγιώτης, ο Απόστολος, ο Ηλίας, ο Βαγγέλης, ο Τάκης και πολλοί ακόμα θα μείνουν μαχητικά ενεργοί στις επάλξεις των επιτροπών, αρωγοί σε κάθε προσπάθεια του νέου Δ.Σ. Το ιστολόγιο ενωτικά και υπεύθυνα θα διατυπώνει χωρίς περιστροφές τις απόψεις του, χωρίς να υποκύπτει στις διαλυτικές λογικές της ανηλεούς κριτικής. Το Συνέδριο μας παρά τις σκοτεινές του πτυχές και τις επικίνδυνες αναστροφές σε συντηρητικές λογικές των πέτρινων χρόνων θα προβληματίσει δημιουργικά τον κλάδο και το νέο Δ.Σ. θα βρει λύσεις και ισορροπίες. Αυτό αποτελεί πεποίθησή μου με βάση το γεγονός ότι η ΟΕΦΕ μεγάλωσε πια πολλά και ικανά στελέχη που πιστεύουν με επαγγελματική πίστη στο νόμιμο λαϊκό και ποιοτικό φροντιστήριο και θα είναι πάντα στρατιώτες προσφοράς και αγώνων.
Αβίαστη Ομολογία
Ο Θανάσης Δρίτσας σε άρθρο του στην Ελευθεροτυπία αναφέρεται στην αφαίμαξη της ελληνικής νεολαίας αποσπώντας την αβίαστη ομολογία του λυκειάρχη για την εκτεταμένη μαύρη οικονομία των ιδιαιτέρων μαθημάτων. Γράφει ο γνωστός καρδιολόγος μεταξύ των άλλων:
«Στην αφαίμαξη του φοιτητή και του στρατιώτη μπορεί σίγουρα να προστεθεί και η αφαίμαξη του μαθητή από την χωρίς όρια παραπαιδεία σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια του εκπαιδευτικού συστήματος. Και, δυστυχώς, η παραπαιδεία αφορά επίσης μαθητές που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία, αφού ακόμη και για τους μαθητές ιδιωτικών σχολείων αναγκάζονται οι γονείς να συμπληρώνουν την προετοιμασία των παιδιών με φροντιστήρια εκτός σχολείου, προφανώς διότι η πλειονότητα και των ιδιωτικών σχολείων δεν παρέχει επαρκή κατάρτιση. Αναζητώντας πρόσφατα Γυμνάσιο-Λύκειο για να γράψω τα παιδιά μου, ρώτησα τον λυκειάρχη δημόσιου γειτονικού σχολείου αν ελέγχει καθόλου το διδακτικό έργο των καθηγητών του και η απάντησή του ήταν αποστομωτική: Μα δεν έχω κανένα δικαίωμα αξιολόγησης και, επιπλέον, οι καθηγητές του σχολείου είναι πολύ κουρασμένοι από τα ιδιωτικά μαθήματα που κάνουν σε φροντιστήρια!»