Η Παιδεία στην Πόλη

Δραματική έκκληση για το μέλλον της παιδείας των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης απηύθυνε προς την υπουργό Παιδείας της Τουρκίας Νιμέτ Τσουμπουκτσού από το βήμα της Μεγάλης του Γένους Σχολής (ΜΓΣ) ο φίλτατος διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Γιάννης Δερμιτζόγλου. Η κ. Τσουμπουκτσού είναι η πρώτη υπουργός Παιδείας της Τουρκίας, η οποία πριν από μερικές μέρες παρέστη στη Μεγάλη του Γένους Σχολή σε κοινή εκδήλωση των ομογενειακών σχολείων.

Ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Γιάννης Δερμιτζόγλου , απευθυνόμενος προς την υπουργό Παιδείας της Τουρκίας, προειδοποίησε πως «η παιδεία των Ρωμιών της Πόλης φθίνει σε τέτοιο σημείο, ώστε μια μέρα τα σχολεία μας θα αναγκαστούν να κλείσουν». Ο κ. Δερμιτζόγλου έθεσε προς την υπουργό δύο βασικά αιτήματα : –Α) Χριστιανοί ορθόδοξοι της Τουρκίας, που δεν είναι Έλληνες, να έχουν το δικαίωμα να φοιτούν στα σχολεία μας –Β) Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να μάθουν ελληνικά, να έχουν τη δυνατότητα φοίτησης στα σχολεία. «Αν δεν γίνουν αυτά, δεν βλέπω να υπάρχει μέλλον για την παιδεία των Ρωμιών», τόνισε με αγωνία ο κ. Δερμιτζόγλου και επεσήμανε ότι δεν πρέπει να χαθεί ένα σημαντικό κομμάτι του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της Κωνσταντινούπολης.

Η Τουρκάλα υπουργός στη δική της ομιλία περιορίστηκε να αναφέρει ότι η λύση στα προβλήματα θα βρεθεί με τη συνεργασία των κυβερνήσεων Τουρκίας-Ελλάδος στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάννης! Πρόσθεσε δε ότι από το νέο έτος 2010-11 θα δίδονται δωρεάν τα βιβλία των μαθημάτων, που διδάσκονται τουρκικά. Σήμερα μόνο οκτώ Ρωμαίικα σχολεία διατηρούν μαθητές στην Κωνσταντινούπολη, ενώ άλλα 12 βρίσκονται σε ένα «καθεστώς ύπνου», χωρίς μαθητές και μόνο με Τούρκους υποδιευθυντές διορισμένους από το κράτος, ώστε να μη θεωρηθούν κλειστά. Στα οκτώ αυτά σχολεία φοιτούν σήμερα 240 μαθητές, εκ των οποίων 18 είναι παιδιά Ελλήνων υπηκόων που εργάζονται ως διπλωματικοί υπάλληλοι στην Πόλη ή ως μετακλητοί δάσκαλοι στα ομογενειακά σχολεία. Το 51% των μαθητών είναι παιδιά αραβόφωνων ελληνορθόδοξων οικογενειών από την περιοχή της Αντιόχειας.

Η εκδήλωση στη Μεγάλη του Γένους Σχολή έκρυβε και μια «έκπληξη». Μια 14χρονη μαθήτρια, η Μαρίνα από την Ίμβρο, απήγγειλε τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας. Όταν τέλειωσε η απαγγελία η υπουργός Παιδείας της Τουρκίας τη φίλησε, την αγκάλιασε και την έβαλε να καθίσει δίπλα της. Τον περασμένο Ιανουάριο η Μαρίνα διακρίθηκε σε διαγωνισμό για την απαγγελία του εθνικού ύμνου της Τουρκίας, που έγινε μεταξύ μαθητών όλων των σχολείων της Κωνσταντινούπολης.

Η εικόνα της υπουργού με τη μαθήτρια «έπαιξε» το βράδυ σε όλα τα τουρκικά κανάλια και την επομένη ήταν πρωτοσέλιδο θέμα στον τουρκικό Τύπο. Στην εκδήλωση οι μαθητές των σχολείων της ομογένειας τραγούδησαν ενώπιον της υπουργού, Χατζιδάκι και Θεοδωράκη και χόρεψαν ελληνικούς χορούς, αποσπώντας θερμά χειροκροτήματα.

Πηγή: εφημερίδα «Φιλελεύθερος»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *