Το Συλλογικό μας Πρόβλημα

149-relook-at-problems

Δυσφορία των Φροντιστών αναφορικά με το Έλλειμμα της Συλλογικής τους Εκπροσώπησης αποτυπώνεται και σε μια Επιστολή με πολλά υπονοούμενα της Εταιρείας που Υλοποιεί την Προσομοίωση και σε σχετική Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωτικής Κίνησης των Φροντιστών … Το Ιστολόγιο θεωρεί αναγκαία την δημοσιοποίησή τους και ασφαλώς το ίδιο θα κάνει οψέποτε η Συντεταγμένη μας  τοποθετηθεί … Τον Λόγο όμως τον έχουν πλέον Όλοι Όσοι Υπηρετούν το Κοινό των Φροντιστών … Με προσωπική επίγνωση της Κρισιμότητας απευθύνομαι επιπροσθέτως και ονομαστικά στους παλαιότερους  Προέδρους της Ομοσπονδίας μας που παρακολουθούν με Σκεπτικισμό το Συλλογικό μας Πρόβλημα …

Επιστολή της Keystone 

Πριν λίγες ημέρες ανακοινώσαμε στους συνεργάτες μας την απόφασή μας να μην ανανεώσουμε τη συνεργασία μας για τη διοργάνωση της προσομοίωσης. Με την επικοινωνία μας αυτή, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια εξήγηση, που θεωρούμε ότι σας οφείλουμε.
Το περασμένο φθινόπωρο, έληξε η τελευταία σύμβαση που είχαμε υπογράψει για τη διεξαγωγή της προσομοίωσης. Το Δεκέμβρη του 2016 και το Γενάρη του 2017, σε επανειλημμένες επικοινωνίες μας, ζητήσαμε την ανανέωση της συνεργασίας, με βάση το πρότυπο της προηγούμενης σύμβασης.
Παρά τις επανειλημμένες κρούσεις μας, δεν είχαμε καμιά απάντηση, οπότε αρχίσαμε να κάνουμε υποθέσεις για κάθε δυνατό σενάριο. Την ίδια περίοδο εξαγγέλλονταν άλλες πρωτοβουλίες, σε τομείς των δραστηριοτήτων μας, με χαρακτήρα ανταγωνιστικό με τη δουλειά μας, που αντικειμενικά θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν και τη διεξαγωγή προσομοίωσης, χωρίς να μας ζητείται μια αντιπροσφορά, έστω για τα προσχήματα.
Περιμένοντας μια απάντηση, γίναμε μάρτυρες γεγονότων που μας ενόχλησαν αφάνταστα και μας δημιούργησαν μεγάλο προβληματισμό, ιδιαίτερα επειδή αποτελούσαν συνέχεια γεγονότων που είχαν συμβεί παλαιότερα. Το ποτήρι ξεχείλισε και αποδείχθηκε, για άλλη μια φορά ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά φιλοσοφίας, στοχεύσεων και κώδικα αξιών ανάμεσα σε εμάς και κάποιους ανθρώπους. Έτσι, όταν τελικά, μετά από 9 μήνες αδιαφορίας, μας ζητήθηκε να υπογράψουμε, εκτιμήσαμε ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, η συνέχιση της συνεργασίας είναι πλέον ατελέσφορη για εμάς και απαντήσαμε αρνητικά.
Όταν διαμαρτυρηθήκαμε, ότι δεν μας ζητήθηκε προσφορά για τις δραστηριότητες που είναι ευθέως ανταγωνιστικές στη δουλειά μας και οδηγούν στην οικονομική μας εξόντωση, μας ειπώθηκε ότι “κάναμε μια δουλειά με ανάθεση, για την οποία αμειβόμαστε και δε μας πέφτει λόγος για άλλα θέματα”. Πράγματι, αυτό ήταν το τυπικό μέρος της συνεργασίας μας και με αυτήν την έννοια δε μας πέφτει λόγος. Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια, γιατί η προσομοίωση έχει μια ιστορία και άλλες παραμέτρους που ίσως κάποιοι από σας, δε γνωρίζετε. Αρκετοί μάλιστα μπορεί να θεωρούν ότι κάποια πράγματα είναι αυτονόητα και λειτουργούν με αυτόματο πιλότο.
Γι’ αυτό, θα ξεκινήσουμε με μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του θεσμού και τη δική μας συμβολή σε αυτόν. Όταν ξεκινήσαμε, το 2001, μας δόθηκε η ιδέα, ένα χειρόγραφο με 45 ονόματα ενδιαφερόμενων και τα θέματα και εμείς στήσαμε, κυριολεκτικά εκ του μηδενός, ολόκληρη τη διαδικασία και της δώσαμε τεχνική, οργανωτική και οικονομική υπόσταση. Όλα αυτά, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, καθώς τότε στον κλάδο κυριαρχούσε ο απόηχος της υπόθεσης του “οργανισμού” (οι παλαιότεροι γνωρίζουν), με τον οποίο εμείς δεν είχαμε καμιά σχέση και σε μια εποχή όπου τα περισσότερα φροντιστήρια δεν είχαν άμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Με το ξεκίνημα, είχαμε μεγάλη επιτυχία, αφού την 1η χρονιά συμμετείχαν τελικά 309 μονάδες. Τη 2η περιμέναμε πολλαπλάσιες εγγραφές. Όμως, η επιτυχία και η απήχηση της 1ης χρονιάς και η ευρεία δημοσιότητα που είχε δοθεί στην Προσομοίωση ενόχλησαν. Επίσης, το ότι δόθηκε ένα θέμα των Αρχαίων Ελληνικών της προσομοίωσης στις πανελλαδικές, αλλά και λάθη τακτικής απέναντι στο υπουργείο, που και πάλι δεν οφείλονταν σε εμάς, οδήγησαν στην παράλογη απόφαση του τότε υπουργού να απαγορεύσει, αρχικά με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και στη συνέχεια με νόμο, τη διεξαγωγή προσομοιώσεων.
Έτσι, μετά το πισωγύρισμα και την οικονομική ζημιά που πάθαμε, ξαναχτίσαμε το θεσμό από την αρχή, με μορφή συμβατή με το νέο νομικό πλαίσιο. Του δώσαμε νέο τίτλο, εμείς εισηγηθήκαμε τον τίτλο που επιλέχτηκε από το 2003 και σε περιβάλλον φόβου λόγω της απαγόρευσης και μεγάλης αμφισβήτησης μέσα στον κλάδο, ο θεσμός αναπτύχθηκε σιγά-σιγά και με μεγάλη προσπάθεια έγινε ο πανελλαδικός θεσμός που ξέρετε. Ο θεσμός που αναγνωρίζουν και περιμένουν κάθε χρόνο, φροντιστήρια, καθηγητές, μαθητές και γονείς.
Όσοι από σας συμμετείχατε από την αρχή στην προσομοίωση, γνωρίζετε ότι παίξαμε καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωση, αξιοπιστία και ανάπτυξη του θεσμού. Αυτό το αναγνωρίζατε ανέκαθεν και συνολικά οι συμμετέχοντες, με τις αξιολογήσεις σας στα ερωτήματα της τεχνικής και οργανωτικής υποστήριξης της διαδικασίας, στη θεσμοθετημένη εσωτερική αξιολόγηση της διαδικασίας, αλλά και με τα καλά σας λόγια. Επί 17 χρόνια, χωρίς εξαίρεση
Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εμείς προτείναμε και έγιναν αποδεκτές, δύο πρωτοβουλίες οι οποίες οδήγησαν στην εκτίναξη των συμμετοχών και των εισπράξεων, τα τελευταία χρόνια: Τη διενέργεια 2 ακόμη φάσεων, εκτός της βασικής και την παροχή χαμηλότερων χρεώσεων στα θεματικά φροντιστήρια.
Επομένως, η συμμετοχή μας στη διαδικασία, ενώ τυπικά είχε χαρακτήρα ανάθεσης, στην ουσία ήταν από την αρχή μια επιχειρηματική σύμπραξη, με ρίσκο και για τις δύο πλευρές (joint venture) στην οποία η αμοιβή μας δεν ήταν κατ’ αποκοπή, αλλά με ποσοστό. Επομένως συνδεόταν άμεσα με τις εισπράξεις, δηλαδή την επιτυχία ή όχι του εγχειρήματος. Υπ’ αυτή την έννοια θεωρούμε ότι έχουμε σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία της διαδικασίας, ότι μπορούμε να έχουμε λόγο για κάποια πράγματα και πάνω από όλα δικαιούμαστε το σεβασμό των εταίρων μας.
Σημειώνουμε ότι, στα 17 αυτά χρόνια της συνεργασίας μας, υλοποιήθηκαν πολλές άλλες προσπάθειες οικονομικού χαρακτήρα, χωρίς τη συμμετοχή μας (για να μην τα παίρνει όλα η Keystone, όπως ζητούσαν κάποιοι καλοθελητές!). Ούτε μια δεν πέτυχε. Ούτε μια δεν έφερε, στο ταμείο της άλλης πλευράς, έστω ένα 10% των εσόδων της διαδικασίας, στην οποία συμμετείχαμε εμείς.
Όταν ξεκινήσαμε, το 2001, τα γραφεία ήταν τα γραφεία του εκάστοτε προέδρου. Τα εισιτήρια για τα ταξίδια, τα ξενοδοχεία και τα άλλα “έξοδα παραστάσεως” στα συνέδρια και τις άλλες μετακινήσεις πληρώνονταν από την τσέπη των αντιπροσώπων. Δεν υπήρχε προσωπικό, ούτε δημοσιογράφοι στο payroll.
Τώρα, μετά από 17 χρόνια, υπάρχουν ιδιόκτητα γραφεία, 2 άτομα προσωπικό, αμοιβές δημοσιογράφων, τα ταξίδια, τα ξενοδοχεία και τα λοιπά έξοδα καλύπτονται ουσιαστικά, σε μεγάλο βαθμό, από τα έσοδα της προσομοίωσης, γιατί αυτή αποτελεί την κύρια πηγή των εσόδων. Εάν υπάρχει διαφορετική άποψη παρακαλούμε να προσκομιστούν συγκεκριμένα στοιχεία. Γενικότερα, νομίζουμε ότι θα σας ενδιέφερε όλους να μάθετε πως διατίθενται τα έσοδα της διαδικασίας (το λέμε αν και δεν είναι δική μας δουλειά κι αυτό, το ξέρουμε).
Εκτός από τα παραπάνω, περισσεύουν και χρήματα τα οποία κατευθύνονται σε συγκεκριμένη πλευρά (η παραγωγή όλων των υπηρεσιών αντικειμενικά έχει ένα κόστος) προκειμένου να αντιγράφει, έστω και με πενιχρά αποτελέσματα, κάποιες από τις δικές μας υπηρεσίες και να παρέχονται «δωρεάν» . Εφόσον κρίθηκε τόσο σημαντικό να παρέχονται αυτές οι υπηρεσίες, δεν θα μπορούσε να ζητηθεί μια προσφορά κι από εμάς; που στο κάτω-κάτω είμαστε οι πρώτοι διδάξαντες και οι πλέον ειδικοί στο αντικείμενο αυτό;
Οι “δωρεάν” υπηρεσίες αυτές είναι δημοφιλείς σε κάποιους, λίγους βέβαια λόγω χαμηλής ποιότητας, όπως είναι δημοφιλές σε κάποιους γονείς και το “δωρεάν” φροντιστήριο που παρέχουν κάποιοι συνάδελφοί σας. Τι θα λέγατε εσείς για τους συναδέλφους σας αυτούς που παρέχουν “δωρεάν” φροντιστήριο δίπλα σας;
Και όχι μόνο αυτό, αλλά το “δωρεάν” παρέχεται από τους “φίλους” μας! Για να τολμήσουμε μια αναλογία, αυτό που έκαναν οι συνεργάτες μας σε μας, είναι σαν να συνεταιρίζεστε εσείς με έναν φίλο σας να πηγαίνει καλά η κοινή δουλειά και με τα χρήματα που κερδίζει από την κοινή προσπάθεια ο “φίλος” να έρχεται και να ανοίγει φροντιστήριο δίπλα σας και να «προσφέρει» δωρεάν δίδακτρα, στην Α , τη Β και τη Γ Λυκείου (το έχετε δει το έργο). Ναι, ακριβώς αυτό έκαναν σε εμάς οι “φίλοι” μας.
Παρόλα αυτά, συνεχίσαμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, για χάρη της ενότητας και της διατήρησης της συνεργασίας, μιας συνεργασίας που φαινόταν άψογη και αποδοτική και για τις δύο πλευρές. Αποδοτική βεβαίως δυσανάλογα, δεδομένου ότι η μία πλευρά εισέπραττε το 75% με ελάχιστα έξοδα, δεδομένου ότι τα θέματα προέρχονταν από εθελοντική προσφορά, ενώ δεν αποδίδονταν ούτε ένα ευρώ στους συλλόγους που αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του κλάδου και της διαδικασίας (δεν μας πέφτει λόγος βέβαια, συγγνώμη ).
Από την πλευρά μας, εισπράτταμε το 25% των εσόδων, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, δηλαδή ουσιαστικά 20%, συν ένα μικρό ποσό από τα τετράδια, με τα οποία έπρεπε να καλύψουμε έξοδα μισθοδοσίας, πάγια, εκτύπωση και αποστολή εντύπων κτλ. Περιμέναμε να καλύψουμε το κόστος λειτουργίας της εταιρίας μας με τις άλλες υπηρεσίες μας και σε αυτό, είναι αλήθεια μας βοηθούσε η συμμετοχή μας στην προσομοίωση. Με αυτή την έννοια, άλλωστε, είχε έννοια η συνέχιση της συνεργασίας αυτής. Όμως, ήμασταν καλοί για να παράγουμε το 75% της άλλης πλευράς, αλλά τα έσοδά μας από τις άλλες δραστηριότητές μας έπρεπε να κοπούν, για να φύγουμε από τη μέση. Για να είναι ελεύθερο το πεδίο και να μην υπάρχουν μάρτυρες στα τεκταινόμενα.
Παράλληλα, πέρσι προέκυψε το φιάσκο των υποτροφιών, που όλοι γνωρίζετε. Ένα θέμα, όπου λόγω αμετροέπειας και προχειρότητας κάποιου, διασύρθηκε ο κλάδος και εμπλακήκαμε κι εμείς, έμμεσα, στη δίνη της δικαστικής διερεύνησης που είναι σε εξέλιξη, χωρίς να έχουμε καμιά ευθύνη. Από την πλευρά μας στηρίξαμε τον κλάδο στα δύσκολα, αλλά αυτό δυστυχώς δεν εκτιμήθηκε από κάποιους.
Φέτος και ενώ περιμέναμε την υπογραφή της νέας σύμβασης, στη μέση της χρονιάς, ανακοινώθηκε η νέα συνεργασία για την πλατφόρμα e-learning, την τράπεζα θεμάτων αντικειμενικού τύπου και το cloud. Και πάλι με τη συγκεκριμένη πλευρά, χωρίς να μας ζητηθεί καν προσφορά. Όταν είναι γνωστό, ότι διαθέτουμε κι εμείς πλατφόρμα e-learning, τη μοναδική κατασκευασμένη εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα ενώ όλες οι άλλες που διατίθενται είναι παραμετροποιήσεις δωρεάν λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Όταν έχουμε έτοιμη τη μοναδική υπαρκτή τράπεζα θεμάτων στην Ελλάδα με 10.000 ερωτήσεις αντικειμενικού τύπου για μαθήματα του λυκείου (που κάποιοι νομίζουν ότι θα αντιγράψουν) κι όταν βεβαίως διαθέτουμε τεράστια εμπειρία και παρέχουμε τις περισσότερες υπηρεσίες μας σε “cloud” εδώ και χρόνια.
Σε αυτό το σημείο, δεν θα αντέξουμε στον πειρασμό να κάνουμε ένα σχόλιο για τη χρήση του όρου “cloud”. Κάποιοι αναφέρουν συχνά τη λέξη “cloud”, πλασάροντάς την ως πανάκεια νομίζοντας ότι θα εντυπωσιάσουν τους αφελείς και τους αδαείς, προσποιούμενοι ότι ετοιμάζουν κάτι πολύ σπουδαίο. Προκαλώντας, ανάμεσα στα άλλα και τα ειρωνικά σχόλια εμπειρογνωμόνων διεθνούς οργανισμού που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Αθήνα. Θα ενημερώσουμε λοιπόν, ότι η πλατφόρμα μας “Keyschool”, οι εκπαιδευτικές εφαρμογές μας, το Gnosis Test, άλλες υπηρεσίες μας, αλλά και η πλατφόρμα που είχαμε δημιουργήσει για την παροχή των υπηρεσιών μας για την υλοποίηση της προσομοίωσης!! λειτουργούν στο “cloud”. Όταν διαμαρτυρηθήκαμε, μας ειπώθηκε ότι δεν γνώριζαν ότι διαθέτουμε πλατφόρμα e-learning και παρέχουμε υπηρεσίες στο cloud !
Το μεγάλο ερώτημα βεβαίως είναι γιατί γίνονται όλα αυτά; Για να το αντιληφθούμε, αξίζει να θυμηθούμε ότι κάποιοι έκαναν καριέρα και ανέβηκαν τα σκαλιά, επί χρόνια, αποκαλώντας τις συμβάσεις μας «αποικιακές» και «λεόντειες» κι εμάς “νταβατζήδες”. Πάρα πολλοί από εσάς τα είχαν ακούσει σε πηγαδάκια και συνελεύσεις.
Οι συμβάσεις βεβαίως έπαψαν να είναι “αποικιακές” όταν το 30% της αμοιβής μας έγινε 25% ! Αν όμως το 30% προς την Keystone ήταν “αποικιακό”, το 50% που δίνεται σήμερα σε άλλες συμβάσεις, από χθεσινούς καταγγέλοντες, τι είναι; Αλήθεια, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι συμβάσεις για πρόσφατες επιχειρηματικές συμπράξεις; Όπως κάποτε, είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο η δική μας σύμβαση, προφανώς για να καταδειχθεί το «αποικιακό» και το «λεόντειο» της τότε συμφωνίας.
Συνεργαστήκαμε άψογα με 5 προέδρους, μέχρι το 2014, αλλά τα τελευταία χρόνια ακούσαμε, είδαμε και ανεχθήκαμε πολλά, πάρα πολλά και κάποια πράγματα ξεπέρασαν τα όρια. Φταίμε βεβαίως κι εμείς γι αυτό. Κυρίως εμείς. Ίσως δεν ήμασταν αρκετά “βολικοί” σε κάποια πράγματα.
Γιατί έγιναν λοιπόν όλα αυτά; Μπορούμε να σας πούμε με βεβαιότητα ότι δεν έγιναν επειδή δεν αρέσει σε κάποιους ή φάτσα μας, ούτε έγιναν για το καλό σας, όπως θα ακούσετε. Την απάντηση στο ερώτημα αυτό την αφήνουμε σε σας. Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει . ΄Έγιναν λοιπόν γι’ αυτό που φαντάζεστε!.., αυτό που κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια .
Έτσι, η συνέχιση της συνεργασίας, υπό τις παρούσες συνθήκες, με τις καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί θα ισοδυναμούσε, για μας, με οικονομική αυτοχειρία. Δε θα μπορούσαμε με τη δουλειά μας να συμπράττουμε έμμεσα στη χρηματοδότηση της εξόντωσής μας. Δυστυχώς δεν είχαμε άλλη επιλογή, αφού οι επιλογές της άλλης πλευράς ήταν ξεκάθαρες, με συγκεκριμένες στοχεύσεις και συνέπειες για εμάς. Εάν οι συνθήκες αλλάξουν, εδώ είμαστε να το ξαναδούμε. Πάντα θέλαμε και θέλουμε τη συνεργασία, αλλά αυτή έχει έννοια μόνο με όρους αξιοπρέπειας, αμοιβαίου οφέλους και χωρίς πισώπλατα μαχαιρώματα.
Αφού δουλέψαμε φέτος, χωρίς να υπάρχει σύμβαση, και εκτελέσαμε στην εντέλεια τις υποχρεώσεις μας για την υλοποίηση της διαδικασίας του 2017, αποφασίσαμε να διακόψουμε τη συνεργασία μας και να προχωρήσουμε σε εναλλακτική διαδικασία προσομοίωσης, συμβατή με το ισχύον νομικό πλαίσιο. ’λλωστε, όπως μας λένε πολλοί φροντιστές τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος έχει ανάγκη από μια ανανεωμένη διαδικασία προσομοίωσης με ποιοτικά θέματα.
Η διαδικασία αυτή θα αποτελέσει τομή για τον κλάδο και θα είναι πρωτοποριακή, με καινοτομίες, εκπλήξεις και εμμονή στην ποιότητα. Τα διαγωνίσματα θα συντάσσονται από Επιστημονικές Επιτροπές που θα επιλέγονται με αξιοκρατικά και επαγγελματικά κριτήρια και βεβαίως, η υπηρεσία θα παρέχεται με την αρτιότητα και την αξιοπιστία που γνωρίζετε. Θα είναι εργαλείο για τη δουλειά σας και θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, για τα θέματα που θα λάβετε. Εγγύηση αποτελεί η ποιότητα της δουλειάς μας, επί 17 χρόνια: στην προσομοίωση (ως προς το οργανωτικό και το τεχνικό σκέλος) και στις απαντήσεις που δίνουμε, on-line, στα θέματα των Πανελλαδικών (ως προς το θεματικό και το επιστημονικό σκέλος).
Θα θέλαμε επίσης να γνωρίζετε ότι είναι πιθανό να δεχτούμε τόνους λάσπης. Είναι πιθανό να ακούσετε ότι είμαστε υποχείρια τρίτων, εχθροί του κλάδου και άλλα πολλά. Ουδέν αναληθέστερον. Είμαστε αυτόνομοι και αυτεξούσιοι, με καθαρό μέτωπο που προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες, επί σειρά ετών. Δουλεύουμε νυχθημερόν να καλύψουμε μισθοδοσία, ΙΚΑ, εφορία και να μεγαλώσουμε παιδιά. Το μόνο που ζητάμε, είναι ο αλληλοσεβασμός με τους συνεργάτες μας και το να αμειβόμαστε για τη δουλειά μας. Όπως κι εσείς.
Η κίνησή μας αυτή δεν είναι επίθεση κατά του κλάδου, όπως είναι πιθανό να ακούσετε, όπως λέγεται κάθε φορά όταν απειλούνται τα οφίκια και τα άλλα .. Δεν είμαστε εχθροί του κλάδου. Αντίθετα, είμαστε χρόνια συνεργάτες, ταυτισμένοι με τα αιτήματα και τις αγωνίες σας. Δεν είμαστε αντίπαλοι με τον κλάδο, ούτε την οργανωμένη του έκφραση. Είμαστε αντίπαλοι με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δεχόμαστε. Και δεν έχουμε μικρότερη σχέση με τον κλάδο, από κάποιους που δεν βιοπορίζονται πλέον από επάγγελμα του φροντιστή από το οποίο βιοπορίζεστε εσείς αλλά, όπως λένε οι ίδιοι κομπάζοντας, από voucher και άλλες δραστηριότητες.
Βεβαίως, τελικός κριτής για όλα τα παραπάνω είστε εσείς. Η επιλογή είναι δική σας, για το εάν θα παραμείνουμε στον κλάδο προσφέροντας τις υπηρεσίες μας, όπως επίσης και για το εάν ο κλάδος θα οδηγηθεί σε μια υπερσυγκέντρωση συνδικαλιστικής και οικονομικής εξουσίας.
Ελπίζουμε τα λόγια μας αυτά, να είναι τα πρώτα και τα τελευταία για τέτοια θέματα. Ήταν εξαιρετικά δυσάρεστο για μας, να τα γράψουμε. Είκοσι δύο χρόνια ιστορίας της εταιρίας και δέκα επτά χρόνια προσομοίωσης, μιλάμε με τη δουλειά μας την οποία γνωρίζουν και εκτιμούν σχεδόν όλοι οι φροντιστές. Δεν στήνουμε ψεύτικες βραβεύσεις και πιστοποιήσεις ούτε φούσκες δημοσίων σχέσεων για ν’ αποκτήσουμε υπόσταση. Δεν υποσχόμαστε ότι θα σας πετάξουμε στα σύννεφα και θα σας περάσουμε στη νέα εποχή, εμφανίζοντας το “υπό κατασκευή” ως πανάκεια. Μιλάμε με τη δουλειά μας. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
Σύντομα θα ανακοινώσουμε στον κλάδο λεπτομέρειες της νέας πρωτοβουλίας μας.
Ευχαριστούμε όλους για την υπομονή, την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία σας.
Υ.Γ: Ζητάμε συγγνώμη για το αόριστο πολλών από αυτά που αναφέρουμε παραπάνω, αλλά ήμασταν υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε λεπτομερώς τις οδηγίες και τις υποδείξεις που μας έκανε ο νομικός μας σύμβουλος, για λόγους που όλοι αντιλαμβάνεστε.

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωτικής Κίνησης Φροντιστών

Η ΠΕΚΙΦ συστάθηκε, πριν από ενάμιση χρόνο, από όλους εμάς για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί δεν μπορούσαμε μετά από τόσα χρόνια ενεργής συνδικαλιστικής δράσης να αποδεχθούμε το συγκεντρωτικό τρόπο λειτουργίας του ΔΣ, την έλλειψη ενημέρωσης των συναδέλφων για τα προβλήματα του κλάδου, τις πρωτοβουλίες της διοίκησης της ΟΕΦΕ και την απόλυτη αδιαφορία για την αξιοποίηση των συναδέλφων για το κοινό καλό. Δυστυχώς οι παραπάνω λόγοι εξακολουθούν να ισχύουν και με το παραπάνω ενάμιση χρόνο περίπου μετά την εκλογή του νέου ΔΣ και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για το αντίθετο μέσω τόσο των παρεμβάσεων μας στις συνεδριάσεις του ΔΣ μέσω του εκλεγμένου μας αντιπροσώπου, του συναδέλφου Ηρακλή Ζωγράφου, όσο και μέσω των κατά καιρούς ανακοινώσεων μας, οι οποίες εσκεμμένα ήταν φειδωλές, προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι προσπαθούμε να υπονομεύσουμε (!) το έργο της διοίκησης. Όμως μια σειρά από γεγονότα των τελευταίων ημερών μας υποχρεώνουν να παρέμβουμε δημόσια εκ νέου και να ζητήσουμε την ενεργή συμμετοχή όλων σας, για να αλλάξουμε αυτήν τη δυσλειτουργική –τουλάχιστον- κατάσταση.
Αρχικά, η επιστολή της εταιρείας Keystone , που έφτασε σε όλους μας , θέτει σοβαρά ζητήματα που χρήζουν άμεσων και ξεκάθαρων απαντήσεων πρώτα από όλα προς όλους τους συναδέλφους, χωρίς κραυγές και παλικαρισμούς. Πόσο μάλλον εφόσον αφορά την εταιρεία που έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση της τόσο κομβικής για τον κλάδο μας διαδικασίας των Επαναληπτικών Θεμάτων και, που κατά γενική ομολογία, τα έχει καταφέρει εξαιρετικά. Αν μάλιστα αληθεύουν οι ισχυρισμοί των συντακτών της επιστολής για τη διαδικασία διαπραγματεύσεων, η οποία ακολουθήθηκε και οδήγησε στο τέλος της συνεργασίας με την εταιρεία, προκύπτει και ένα πολύ σοβαρό ηθικό ζήτημα συνέπειας και σοβαρότητας απέναντι στους συνεργάτες επί δεκεπταετία της Ομοσπονδίας, το οποίο είναι εξίσου σοβαρό με όλα τα άλλα ζητήματα. Παράλληλα, υπάρχει το θέμα όσων έχουν ήδη πληρώσει τη συμμετοχή τους στην Α΄ και Β΄ φάση του 2018 και το θέμα της διαχείρισης του αρχείου των θεμάτων. (Φυσικά θεωρούμε απαράδεκτο η εν λόγω εταιρεία να μας υποδεικνύει πως θα διαθέσουμε τους πόρους που προκύπτουν από τη διαδικασία για την Ομοσπονδία μας. Αυτό είναι μία υπόθεση που αφορά αυστηρά τον κλάδο και δεν έχουμε καμία διάθεση να το συζητήσουμε με τον οποιοδήποτε εκτός κλάδου, ούτε και δεχόμαστε υποδείξεις για αυτό).
Στη συνέχεια είναι ανάγκη να διευκρινιστούν άμεσα τα θέματα που αφορούν την εκπαιδευτική πλατφόρμα και την RDC, την εταιρεία δηλαδή που έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Με ποιες διαδικασίες επιλέχθηκε; Ποιες εναλλακτικές υπήρξαν; Γιατί το κόστος είναι τόσο υψηλό; Ποιους εκπαιδευτικούς σκοπούς εξυπηρετεί, ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για κάθε θεματική και με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν; Κυρίως: Γιατί όλα αυτά δε συζητήθηκαν διεξοδικά πριν προχωρήσει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία;
Επίσης, η απόρριψη από την αρμόδια υπηρεσία της πρότασης της ΟΕΦΕ για συμμετοχή της ΟΕΦΕ στην «Πρόσκληση 24», με δεδομένη τη βεβαιότητα του προέδρου για την τελική επιλογή της πρότασης και με βάση και το κόστος για τη σύνταξη του σχετικού φακέλου (το οποίο ανέρχεται – σε αυτή τη φάση- στο ποσό των 3000 ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο) είναι ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο δεν πρέπει να υποβαθμιστεί. Για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχαμε ήδη από τον Αύγουστο του 2016 εκφράσει στο ΔΣ τις επιφυλάξεις μας οι οποίες φυσικά είχαν αντιμετωπιστεί με τη γνωστή υπεροψία. Προφανώς το σύνολο των συναδέλφων δεν έχει την παραμικρή ενημέρωση για το θέμα και φυσικά γίνεται αντιληπτό ότι η υποχρέωση για αναλυτική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση από τη διοίκηση της ΟΕΦΕ προς όλους είναι επιβεβλημένη και άμεση.
Στα παραπάνω θέματα φυσικά πρέπει να προστεθούν, όχι ως δευτερεύοντα αλλά ως κυρίαρχα, τα ζητήματα που ταλανίζουν τον κλάδο τον τελευταίο καιρό:

1. Το θέμα της αδειοδότησης των μαθημάτων σε μαθητές δημοτικού.
2. Το θέμα της λειτουργίας των φροντιστηρίων τις Κυριακές.
3. Το πάντα επίκαιρο θέμα των μαύρων ιδιαιτέρων. Αλήθεια ποιες ενέργειες έγιναν για το θέμα με δεδομένη τη δέσμευση του ειδικού γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας για το θέμα στο Συνέδριο της ΟΕΦΕ το Νοέμβριο του 2016;
4. Το κομβικό θέμα της διαμόρφωσης μίας συγκροτημένης πρότασης για το εξεταστικό με την οποία πρέπει να προσέλθει η ΟΕΦΕ στο διάλογο με το Υπουργείο με βάση και τις εξαγγελίες του Υπουργού (εκτός και αν περιμένουμε να πέσει η κυβέρνηση και επομένως να μην ισχύσει τίποτα από τα εξαγγελλόμενα (!)).

Επειδή όλα αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με τη γνωστή υπεροψία, που μας προσβάλει όλους και υπονομεύει την όποια προσπάθεια για συλλογική δράση, καλούμε άμεσα το ΔΣ να συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων με δεδομένο μάλιστα ότι η προηγούμενη Γενική Συνέλευση έγινε στις 26 Νοεμβρίου του 2016! Δεν είναι δυνατόν για όλα τα σημαντικά θέματα του κλάδου να ενημερωνόμαστε μέσω διαρροών και από πρωτοβουλίες τρίτων !

ΥΓ : Προφανώς η ΓΣ δεν μπορεί να γίνει στο περιθώριο των Σεμιναρίων της Κρήτης τόσο γιατί πολλοί συνάδελφοι δε θα μπορέσουν να κατέβουν στην Κρήτη λόγω εξόδων και εργασίας , όσο και γιατί τα Σεμινάρια είναι μια εντελώς ξεχωριστή διαδικασία και δεν πρέπει να υπονομεύεται .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *