Ιδού και η Ρόδος !

Με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε, το προπροηγούμενο Σάββατο, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Capsis, η διαδραστική ημερίδα που διοργανώθηκε από τον εκπαιδευτικό οργανισμό  Γραμμάτων Πολιτεία, με θέμα «Επιλέγοντας σήμερα το επάγγελμα του αύριο! Μια πολυεπίπεδη προσέγγιση των σύγχρονων εκπαιδευτικών και επαγγελματικών επιλογών των νέων σε συνδυασμό με την διαδικασία του επαγγελματικού προσανατολισμού».

Στην ημερίδα έδωσαν το παρόν οι τοπικές αρχές, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και σημαντικοί επαγγελματικοί παράγοντες της Ρόδου. Την παρακολούθησαν πολλοί μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου, πολλοί γονείς, καθώς και εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με αμείωτο ενδιαφέρον. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τόσο εκτεταμένα στη Ρόδο, με χρήση νέων τεχνολογιών, πολυπρισματική ενημέρωση σχετικά με τον σύγχρονο επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων, τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την επαγγελματική σταδιοδρομία και την τοπική αγορά εργασίας, όπως επίσης τις εξελίξεις των νέων επαγγελμάτων.

Επίσης παρουσιάστηκαν θέματα σχετικά με το ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα,  τη διαδικασία και τον τρόπο βαθμολόγησης των πανελληνίων εξετάσεων  για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πέρα από τις εισηγήσεις, έγιναν και παρεμβάσεις επαγγελματιών, εκπαιδευτικών φορέων και συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού οι οποίοι κατάθεσαν τις απόψεις τους και τις γνώσεις τους αναφορικά με τα προηγούμενα θέματα.

Εντυπωσιακή ήταν η ζωντανή σύνδεση μέσω skype με φοιτητές σε διάφορες πόλεις, οι οποίοι κατέθεσαν τις εντυπώσεις τους από τη φοιτητική τους ζωή και τις σχολές τους, καθώς και το βαθμό δυσκολίας των μαθημάτων. Απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού και έδωσαν συμβουλές συμμεριζόμενοι την αγωνία των φετινών υποψηφίων.

Στο τελευταίο μέρος της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν, με τη βοήθεια ειδικών του γραφείου «Συνεπιλέγω», διαδραστικές βιωματικές ασκήσεις επαγγελματικού προσανατολισμού, στις οποίες συμμετείχαν οι ίδιοι οι  μαθητές. Η ημερίδα έκλεισε από τους διοργανωτές με την παρουσίαση των διαφόρων αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων. «Στην εποχή μας, δεν υπάρχει περιττή γνώση». τόνισε χαρακτηριστικά ο συντονιστής της ημερίδας κ. Σπύρος Συρόπουλος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο οποίος έκανε εύστοχες τοποθετήσεις.

Στο χαιρετισμό του ο  Δήμαρχος Ροδίων κ. Ευστάθιος Κουσουρνάς τόνισε τη σπουδαιότητα τέτοιων  εγχειρημάτων για την ενημέρωση των νέων μας αλλά και κατ’ επέκταση των αυριανών επιστημόνων του τόπου μας και εξέφρασε από το βήμα της ημερίδας  την πρόθεσή του, για διηνεκή συνεργασία του Δήμου με ιδιωτικούς φορείς, όπως ο εκπαιδευτικός οργανισμός «ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ», σε θέματα εκπαίδευσης.

Τον εναρκτήριο χαιρετισμό εκ μέρους του Γραμμάτων Πολιτεία έκανε ο κ. Χρήστος Μπάρδος ο οποίος τόνισε την προτεραιότητα τέτοιων πρωτοβουλιών από τον οργανισμό και ακολούθησε εισαγωγή από τον Προϊστάμενο της Δ/νσης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Ι. Παπαδομαρκάκη.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν διάφοροι επαγγελματίες του τόπου μας, με σκοπό να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με το χαρακτήρα του επαγγέλματός τους και να δώσουν μια πιο ρεαλιστική εικόνα της επικρατούσας κατάστασης και των  μελλοντικών προοπτικών. Παρατέθηκαν με ευστοχία τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε επαγγέλματος και οι δυσκολίες του.

Ο εκπρόσωπος της 95 ΑΔΤΕ παρουσίασε τις ιδιαιτερότητες των Στρατιωτικών Σχολών, ενώ ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου Αστυνόμος Α΄ κ. Καλιωράκης έδωσε, με τη σειρά του, χρήσιμες πληροφορίες για τις σημερινές απαιτήσεις και τις ευθύνες του επαγγέλματος.

Η κα. Τριανταφυλλίδη Ειρήνη, δικηγόρος, τόνισε τη σκληρή πραγματικότητα στον κλάδο, εξαιτίας του κορεσμού, ενώ ο κ. Τσιγάρος Θεολόγος, προγραμματιστής Η/Υ, σημείωσε πως το επάγγελμα που ήδη εμφανίζει μεγάλη ζήτηση τα τελευταία χρόνια, πως έχει επιπλέον προοπτικές.

Ο ιατρός, κ. Παπαθεοδωράκης Φίλιππος, αναφέρθηκε στο λειτούργημα του ιατρού αλλά και στην ανεργία του κλάδου (ιδίως στο κέντρο) σε αντιδιαστολή με τη μηδαμινή ύπαρξη αρκετών ειδικοτήτων. Η κα. Πουλλή Ματίνα, αναφέρθηκε στο επάγγελμα του διαιτολόγου, το οποίο τα τελευταία χρόνια εμφανίζει κορεσμό, αλλά επεσήμανε τις προοπτικές σχετικά με τη διασύνδεση του κλάδου στη διάνοιξη νέων εφαρμογών.

Ο αρχιτέκτονας, κ. Γιαννικουρής Αντώνης, υπογράμμισε τη σημασία του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα λέγοντας «ότι δεν ανήκει στη φύση, ανήκει στους τεχνικούς». Ο κ. Ευθυμίου Σάββας, οικονομολόγος, αναφέρθηκε στο πλήθος των συναφών οικονομικών σχολών και τόνισε πως «είναι σημαντικό οι μαθητές να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή τους κατά τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών».

Ο δημοσιογράφος, κ. Λοΐζος, Λοΐζος, σημείωσε πως η δημοσιογραφία έχει πολύ ενδιαφέρον αρκεί να πρεσβεύεις την αλήθεια. Ο κ. Β. Γουλόπουλος, Διευθυντής ξενοδοχείου 5* καταθέτοντας την προσωπική του εμπειρία, κατέδειξε πώς, μετά την αποφοίτησή του από την ΑΣΤΕΡ ακολούθησε υπομονετικά όλα τα βήματα προκειμένου να ανελιχθεί επαγγελματικά.

Σημαντική και πρωτοποριακή υπήρξε, η συνδρομή των επαγγελματιών, που παρευρέθηκαν στην ημερίδα, καθώς κατά τη διάρκεια του διαλείμματος  βρίσκονταν σε περίπτερα που αντιπροσώπευαν τα επιστημονικά πεδία, για να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους και να λύσουν τις διάφορες απορίες των μαθητών σε προσωπικό επίπεδο.

Στο δεύτερο μέρος ο κ. Κ. Χρυσοχοΐδης, Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδ/σου, αναφέρθηκε συνοπτικά στο ρόλο του Επιμελητηρίου, ενώ ο κ. Μ. Κόνσολας, Επίκουρος Καθηγητής Παν/μιου Αιγαίου – ΤΕΠΑΕΣ, συνέδεσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με την τοπική κοινωνία. Ο  κ. Αθ. Στάμος, Διευθυντής της Α.Σ.Τ.Ε.Ρ., επεσήμανε το σπουδαίο ρόλο της σχολής στην τουριστική αγορά της Ρόδου, ενώ ο κ. Κ. Αθανασίου διευθυντής σχολών μαθητείας Ο.Α.Ε.Δ., τόνισε την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων των διαφόρων ειδικοτήτων.

Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων, έγινε απ’ τον κ. Θανάση Βυρίνη εκτενής ενημέρωση των μαθητών αναφορικά με την ισχύουσα διαδικασία διεξαγωγής των εξετάσεων, τον τρόπο μοριοδότησης για τα διάφορα επιστημονικά πεδία και τα «μικρά μυστικά» για επιτυχή πορεία.

Ακολούθησε, από την κ. Μ. Κωνστάντζου και την κ. Γ. Πιπίνου του γραφείου Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Συμβουλευτικής «Συνεπιλέγω» σύντομη θεωρητική προσέγγιση των παραγόντων που επηρεάζουν την επιλογή επαγγέλματος και το βιωματικό εργαστήρι επαγγελματικού προσανατολισμού. Η συμμετοχή των μαθητών έγινε με μεγάλο ενθουσιασμό. Μέσω της διεξαγωγής του οι μαθητές προβληματίστηκαν σχετικά με τη διαδικασία επιλογής του επαγγέλματος και αναδείχθηκαν οι επαγγελματικές αξίες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Ο κ. Ν. Κουκιάς εκπρόσωπος του Γραμμάτων Πολιτεία ανέφερε ότι «η αθρόα προσέλευση και η ένθερμη στήριξη της προσπάθειάς μας, αποδεικνύουν το ειλικρινές ενδιαφέρον των μαθητών για ενημέρωση και καθοδήγηση», ενώ ο κ. Μ. Πανάγος τόνισε «τη μοναδικότητα της επαφής του εκπαιδευτικού- φροντιστή με τον υποψήφιο-μαθητή και την αγωνία του στη δύσκολη διαδικασία επιλογής σχολής». Συμπερασματικά καταλήγει ο κ. Θ. Βυρίνης «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα ερεθίσματα που προσλαμβάνουν οι μαθητές, δεδομένου ότι τους διεγείρουν τα ενδιαφέροντα, βάσει των οποίων μαζί με άλλους παράγοντες, προσανατολίζονται στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους επιλογές».

One Reply to “Ιδού και η Ρόδος !”

  1. Συγχαρητήρια!!!!!
    Μακάρι να μπορούσαμε όλοι να οργανώνουμε εκδηλώσεις αυτού του βεληνεκούς!!!
    Γ. Νικολούτσος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *