Σχολεία και Δάσκαλοι

Με ποιά κριτήρια άραγε θεωρούν έναν δάσκαλο καλό οι ίδιοι οι μαθητές των δημοτικών σχολείων ; Το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς χρηματοδοτεί στις ΗΠΑ μία φιλόδοξη δημοσκοπική έρευνα η οποία έχει ως στόχο του να ξεχωρίσει την… ήρα από το στάχυ των αμερικανών εκπαιδευτικών στα περίπου 15.000 δημόσια δημοτικά της χώρας γράφει «το Βήμα».

Οι στατιστικολόγοι που μελέτησαν τα πρώτα αποτελέσματα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι πιο επιτυχημένοι κι αποτελεσματικοί δάσκαλο, σύμφωνα με τη γνώμη των μικρών μαθητών, έχουν τέσσερα κοινά σημεία :

1. Δεν χάνουν χρόνο.

Την ώρα του μαθήματος αναπτύσσουν μεθόδους οι οποίες κρατάνε τους μαθητές τους σε εγρήγορση από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.

2. Διδάσκουν τον αυτοέλεγχο.

Μετά από καθοδήγηση και υπό διακριτική εποπτεία, τα παιδιά διορθώνουν μόνα πολλά από τα λάθη τους

3. Λύνουν τις απορίες με «χίλιους» τρόπους.

Οι καλύτεροι δάσκαλοι έχουν την ικανότητα να επεξηγούν το μάθημα τους με πολλούς, και μάλιστα συχνά διασκεδαστικούς τρόπους

4. Λένε όχι στη «σκλαβιά των διαγωνισμάτων».

Καλός δάσκαλος είναι αυτός που δεν προσαρμόζει το καθημερινό μάθημα στον στόχο να γράψουν καλά οι μαθητές στα γραπτά διαγωνίσματα, απροειδοποίητα ή τακτικά. Εξάλλου έρευνες δείχνουν ότι όσοι δάσκαλοι βασίζουν το έργο τους στα τεστ «βγάζουν» μαθητές με μέτριες επιδόσεις.

Πάνω από 3.000 δάσκαλοι δημόσιων δημοτικών σχολείων επτά μεγάλων πόλεων των ΗΠΑ μπήκαν στο μικροσκόπιο της συγκεκριμένης έρευνας. Η διαδικασία ήταν απλή: σε μαθητές των πόλεων Σάρλοτ, Ντένβερ, Ντάλας, Τάμπα, Μέμφις, Νέας Υόρκης και Πίτσμπεργκ δόθηκε ένα εμπιστευτικό ερωτηματολόγιο σχετικά με τις επιδόσεις των εκπαιδευτικών. Οι χιλιάδες μικροί μαθητές έπρεπε, ανώνυμα, να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο αυτό, κρίνοντας το έργο των δασκάλων τους, χωρίς να φοβούνται ότι υποστούν οποιεσδήποτε συνέπειες. Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα των εθνικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν σε δημοτικά σχολεία της Βρετανίας γράφουν τα Επίκαιρα. Σχεδόν ένα στα δέκα σχολεία δεν κατάφεραν να πιάσουν τους εκπαιδευτικούς στόχους, αφού οι μαθητές τους δεν τα πήγαν καλά. Ωστόσο δεν ήταν λίγοι αυτοί που μποϊκόταραν τις εξετάσεις καθώς τις θεώρησαν υπερβολικές για παιδιά ηλικίας έως 11 ετών. Το ένα τέταρτο των σχολείων δεν έκαναν καν εξετάσεις, γνωστές ως Sats, εξαιτίας διαμαρτυρίας των διευθυντών και των δασκάλων τους. Συνολικά στα 962 δημοτικά οι αποδόσεις των μαθητών δεν ήταν ενθαρρυντικές. Συγκεκριμένα το 43% των σχολείων που συμμετείχαν στις εθνικές εξετάσεις έπεσαν σε επίπεδο σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *