Διαδραστικοί Πίνακες

Η Βίβιαν Μπενέκου στο Έθνος της Κυριακής αναγγέλλει την άφιξη των διαδραστικών πινάκων στις σχολικές τάξεις του δημόσιου σχολείου. Η αλήθεια είναι ότι σε πολλά δημοτικά σχολεία εμπνευσμένοι δάσκαλοι χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες , σε πολλά ιδιωτικά σχολεία οι νέοι ψηφιακοί πίνακες έχουν ενσωματωθεί στη διδασκαλία πολλών μαθημάτων και πολλά φροντιστήρια έχουν κάνει τα πρώτα βήματα στις ψηφιακές διδακτικές καινοτομίες. Ένα μάλιστα φροντιστήριο εμπνευσμένων δασκάλων στην Αριδαία, εκεί στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν, έχει δημιουργήσει μια εκπληκτική υποδομή εκπαιδευτικού λογισμικού και χρησιμοποιεί διαδραστικούς πίνακες σε όλα τα μαθήματα.  Αυτό το πρότυπο φροντιστήριο ποιος θα το προβάλλει και ποιος θα το επιβραβεύσει;
 
Δείτε το ρεπορτάζ του Έθνους και εμείς θα επανέλθουμε με μια ολοκληρωμένη πρόταση που οφείλουμε σε πολλούς συναδέλφους για την παρουσίαση ενός φροντιστηριακού προγράμματος διδασκαλίας με την υποστήριξη των νέων τεχνολογιών.  

 

Κόβονται τα λάπτοπ κι έρχονται οι διαδραστικοί πίνακες. Μέχρι τα τέλη του 2010, ηλεκτρονικοί πίνακες θα έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας. Η κυβέρνηση αποφάσισε τα κονδύλια που πέρυσι δόθηκαν για την αγορά των υπολογιστών στους 120.000 μαθητές της Α’ γυμνασίου να διατεθούν φέτος στην ψηφιακή τάξη. Αυτό σημαίνει ότι σταματά το πρόγραμμα της διανομής λάπτοπ στους μαθητές και προχωρούν οι διαγωνισμοί για την προμήθεια διαδραστικών πινάκων, ψηφιοποίησης των βιβλίων κι εξοπλισμού των σχολείων. Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, ο πίνακας θα… μιλάει στους μαθητές, ο δάσκαλος θα παραδίδει με το κομπιούτερ και το βιβλίο θα είναι στην … πρίζα!

Για την ψηφιακή σύγκλιση του σχολείου προβλέπεται αναβάθμιση στις υπάρχουσες ψηφιακές υποδομές (υπολογιστές, ηλεκτρονικοί μαυροπίνακες, διαδραστικοί πίνακες και ψηφιοποίηση του υλικού), νέες υποδομές WΙFΙ (ασύρματης επικοινωνίας) και δικτύου που θα παρέχουν τη δυνατότητα υποστήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο σχολείο, και όπου αλλού βρίσκεται ο μαθητής.

Το υλικό

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει προχωρήσει στη δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού και ηλεκτρονικών βιβλίων. Μέχρι να μπορέσει όμως αυτή η προσπάθεια να «ανθήσει» πλήρως στα σχολεία, γίνονται παρεμβάσεις στο πρόγραμμα σπουδών, ώστε να μπορεί να δεχτεί τις ψηφιακές αλλαγές πολύ γρήγορα. Ηδη ετοιμάζονται νέα αναλυτικά προγράμματα και επιμορφώνονται στις καινούργιες τεχνολογίες χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές.

Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 1.000 διαδραστικοί πίνακες… εκπαιδεύουν τους Ελληνες μαθητές σε σχολεία της Αττικής, της Δυτικής Μακεδονίας, του Βορείου Αιγαίου, της Θεσσαλονίκης και του Ιονίου. Πρόκειται για μια συγκλονιστική εκπαιδευτική εμπειρία, όπως την περιγράφουν οι μαθητές στις τάξεις των οποίων… η ψηφιακή σύγκλιση έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία της.

 Οι διαδραστικοί πίνακες πρωτοεμφανίστηκαν στην Αγγλία, όπου από το 2007 η κάλυψη των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έφθανε το 98% και της πρωτοβάθμιας στο 100%. Σήμερα οι ηλεκτρονικοί πίνακες είναι το σημαντικότερο εργαλείο των εκπαιδευτικών, κυρίως στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και στην Αυστραλία. Ο διαδραστικός πίνακας είναι μια ψηφιακή συσκευή ικανή να αλληλεπιδρά με έναν υπολογιστή και να προβάλλει εικόνες, βίντεο και άλλα δεδομένα σε μια οθόνη.

Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι οι διαδραστικοί πίνακες έχουν θετικό αντίκτυπο στη συμμετοχή των μαθητών, στην προσοχή τους στο μάθημα και στην αύξηση των δυνατοτήτων τους να συμμετάσχουν σε διαφορετικά εκπαιδευτικά μοντέλα.

Πλεονεκτήματα
Εκπαιδευτικές μελέτες ανά τον κόσμο κατέληξαν στο ότι το μάθημα μέσω των διαδραστικών πινάκων:

§  Αυξάνει τον ενθουσιασμό και το ενδιαφέρον των μαθητών.

§ Προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για συμμετοχή και συνεργασία.

§  Κάνει τους μαθητές να κρατούν ελάχιστες σημειώσεις μέσα στην τάξη.

§ Συντελεί στην καλύτερη και ταχύτερη αφομοίωση των δύσκολων εννοιών και αυξάνει την αυτοπεποίθηση των παιδιών για το μάθημα.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *