[προτάσεις για επανάληψη] Βιολογία & Μαθηματικά Γενικής Παιδείας

Βιολογία Γενικής Παιδείας

Ένας υπέροχος καθηγητής (Κ) Βιολογίας κατά κόσμον Βασίλειος Ζευγώλης και ο αγχωμένος μαθητής του Γιώργος (Γ) δανείζουν το διάλογό τους στο ιστολόγιο ενός φροντιστή

Κ.            Έλα Γιώργο καλησπέρα, τι έγινε; Ψιλοαγχωμένο σε ακούω.

Γ.            Ναι κύριε μου φαίνεται ότι τα έχω ξεχάσει όλα.

Κ.            Σώπα ρε χαζέ, νομίζεις ότι τα έχεις ξεχάσει, όλα εκεί είναι και περιμένουν να βγουν όταν έρθει η ώρα τους και όταν θα ηρεμήσεις.

Γ.            Κύριε να λύσω καμία άσκηση ακόμα;

K.            Εκατό έχεις λύσει Γιώργο, σταμάτα πια να ασχολείσαι με τις ασκήσεις, η Βιολογία δεν είναι Μαθηματικά. Θα το πω για τελευταία φορά, οι υποτιθέμενες ασκήσεις είναι θεωρίες που συνήθως περιλαμβάνουν κάποια απλούστατη μαθηματική πράξη και που αν θυμηθώ τουλάχιστον τις τελευταίες 5 χρονιές η μόνη πράξη που έπεσε ήταν μια αφαίρεση δηλ. όλες οι υποτιθέμενες ασκήσεις που έχουν πέσει μέχρι σήμερα ήταν 100% θεωρία.

Γ.            Κι αν φέτος πέσει καμιά περίεργη με μαθηματικά και mgs και ngs; Να μη θυμηθώ κι εκείνα τα ΜΠΠ και ΚΠΠ!!!

Κ.            Ο θάχας και ο νάχας ήταν πρώτα ξαδέρφια Γιώργο. Ακόμα κι αν γίνει αυτό, η εμπειρία σου είναι αρκετά μεγάλη σε αυτού του είδους τους υπολογισμούς οπότε θα την λύσεις άνετα. Αρκεί βέβαια να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και να προσέξεις τις διατυπώσεις σου.

Γ.            Κανένα SOS δεν ξέρετε;

Κ.            Δεν υπάρχουν SOS Γιώργο ούτε έχεις ανάγκη από SOS όλα τα θέματα παίζουν. Εξάλλου ένα περσινό θέμα δεν καίγεται φέτος, μπορεί να πέσει με άλλο τρόπο, με διαφορετική διατύπωση, με άλλο στυλ ρε παιδί μου. Για αυτό και προπονήθηκες έναν ολόκληρο χρόνο για να αντιλαμβάνεσαι το περιεχόμενο της ερώτησης και τον τρόπο που θα απαντήσεις όπως κι αν διατυπώνεται. Είδες πόσο καλά τα πήγες με το διαγώνισμα του ΟΕΦΕ που ήταν και ψιλοαγγούρι ;

Γ.            Εντάξει κύριε άλλα πείτε κανένα SOS και πέρσι που είπατε στα παιδιά πέσατε μέσα.

Κ.            Εντάξει ρε μπαγάσα θα σου πω κάποια θεματάκια που κατά την γνώμη μου παίζουν για φέτος, αν και δεν ανησυχώ γιατί και να μην πέσουν εσύ πάλι θα γράψεις αφού είσαι φύτουλας.

Γ.            Ελάτε κύριε έτσι για την Βιολογία ρε γαμώτο.

Κ.            Πάρε χαρτί και γράψε. Από το 10 κεφάλαιο  Μύκητες, φαγοκυττάρωση με όλες τις σχετικές ερωτήσεις, αντιμικροβιακές ουσίες. Το ανοσοποιητικό ούτως ή άλλως πρέπει να το ξέρεις καλά γιατί αν πέσει σχήμα από το 10 θα πρέπει να αναπτύξεις διάφορα κομμάτια από εκεί. Ακόμη, πρόσεξε την αλλεργία και φυσικά το AIDS από το οποίο όλα αυτά τα χρόνια μόνο τη μετάδοση έχουν βάλει.

Γ.            Σιγά κύριε το μισό βιβλίο είπατε.

Κ.            Τι περίμενες να σου πω τις 4 ερωτήσεις του ζητήματος; Αν τις ήξερα δε θα ήμουν Βιολόγος, ο Μέρλιν θα ΄μουνα.

Γ.            Κι από την οικολογία;

Κ.            Να ξέρεις καλά το κομμάτι της ροής της ενέργειας, μπορεί εξάλλου να χρειαστεί για καμιά πυραμίδα, η ερημοποίηση ο κύκλος του C και όλες οι σχετικές ερωτήσεις που έχουμε κάνει, το νέφος και το όζον. Α! και το έδαφος.

Γ.            Το έδαφος, αυτό στην τελευταία σελίδα;

Κ.            Οι τελευταίες και οι πρώτες σελίδες και οι εισαγωγές κάνουν την ζημιά μικρέ, δεν αφήνουμε τίποτε.

Γ.            Εντάξει κύριε, νιώθω κάπως καλύτερα.

Κ.            Το καλύτερο που έχεις κάνει Γιώργο μου είναι ότι διάλεξες την Βιολογία Γενικής Παιδείας και είναι βέβαιο ότι δεν θα το μετανιώσεις. Αύριο μετά το μάθημα που θα τα λέμε και θα γελάμε θα δεις ότι έκανες την σωστή επιλογή.

Γ.            Θα δούμε κύριε.

Κ.            Δεν θα δούμε, το έχουμε δει το έργο από καιρό.

Γ.            Έχω 2-3 ώρες ακόμη. Τι να κάνω;

Κ.            Κάνε έναν αυτοέλεγχο των γνώσεων σου, ομαδοποίησε τα διάφορα θέματα που έχουμε κάνει  και μην ασχοληθείς άλλο με ασκήσεις και διάφορες ΄΄συνοριακές΄΄ γνώσεις και συμπεράσματα μη τυχόν και βγεις εκτός ύλης. Και μη φας τίποτε junk food απόψε και σε πιάσει διάρροια και ΄΄διαταραχτεί η ομοιόστασή σου΄΄

Γ.            Όχι κύριε μου, μου έχει καθαρίσει η μάνα μου 10 κιλά φρούτα.

Κ.            Σωστός. Λοιπόν καλή τύχη και περιμένω να με πάρεις μόλις βγεις.

Γ.            Εντάξει κύριε. Ευχαριστώ πολύ.

 

Μαθηματικά Γενικής Παιδείας

 

Οι μαθηματικοί Πάνος Παπαναγιώτου και Έλενα Κοτελίδα προτείνουν για το αυριανό μάθημα και εμψυχώνουν τους διαγωνιζόμενους: 

  • Απόλυτη προσήλωση στις απαιτήσεις του σχολικού βιβλίου. Τα θέματα θα είναι σχετικά εύκολα και προσιτά στους διαβασμένους.
  • Οι ανισωτικές σχέσεις στις πιθανότητες έχουν σειρά (!) είτε χρησιμοποιώντας τις βασικές ανισότητες και πιθανοτήτων, είτε σε συνδυασμό με το πρώτο κεφάλαιο (χρήση μονοτονίας ή ακροτάτων συνάρτησης)∙ πιλότος για ανακατασκευή των θεμάτων οι ασκήσεις του σχολικού βιβλίου: άσκηση 3 σελίδα 146 ομάδα β΄εφαρμογή 3 στη σελίδα 153 και οι γνωστές σε όλους ασκήσεις 4, 5, 6 στη σελίδα 156 ομάδα β΄
  • Εύρεση μέγιστης ή ελάχιστης τιμής του ρυθμού μεταβολής συνάρτησης f(x) ή του συντελεστή διεύθυνσης εφαπτομένης.
  • Μην ξεχάσετε τα προβλήματα των σελίδων 45 και 46. Κάθε χρόνο το λέμε…
  • Το αγαπημένο μας σχολικό βιβλίο έχει πάντα την τιμητική του· ιδίως οι εφαρμογές: σελίδα 34 εφαρμογή 2 και σελίδα 98 εφαρμογή 2.
  • Διαβάστε προσεκτικά τα θέματα και εξαντλήστε το τρίωρο της εξέτασης. Έχετε γράψει τόσα διαγωνίσματα στο φροντιστήριο κατά κανόνα δυσκολότερα. Στα μαθηματικά της γενικής παιδείας διαγωνίζεσθε…
  • Θυμηθείτε τους τύπους της αριθμητικής και της γεωμετρικής προόδου
  • Τίποτα δεν είναι ικανό να μας αιφνιδιάσει· ακόμα και εκείνες οι «ψαρωτικές» παραμετρικές πολυωνυμικές εκφράσεις της μέσης τιμής ή της πιθανότητας ή η εξίσωση εφαπτομένης σε γράφημα πολυωνυμικής συνάρτησης  με τριγωνομετρικούς απλούς συντελεστές. Όλα θα τα αντιμετωπίσετε με ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση. Η προσήλωση στο στόχο νικάει την τύχη…
  • Η κανονική κατανομή που προτείνεται από συναδέλφους έχει δώσει δύσκολα θέματα στο παρελθόν και έχει χρόνια να δοθεί, αλλά με βάση τη φετινή ατμόσφαιρα των ανοιχτών επιστολών και των μη δύσκολων επιλογών μάλλον δεν…
  • Για να είστε ήσυχοι και να απομυθοποιήσετε το αυριανό διαγώνισμα ρίξτε μια ματιά στα περσινά θέματα και στην περσινή προσομοίωση. Αυτό θα είναι το μέτρο δυσκολίας. Για την ακρίβεια πιο εύκολα από την προσομοίωση… Μην υποκύπτετε σε μαύρες αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Αισιοδοξία, μαχητικότητα και αποφασιστικότητα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *