Ο Κόσμος είναι Eπίπεδος…

O Thomas Friedman, στο εκπληκτικό βιβλίο του “The world is flat” που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ωκεανίδα μας δίνει μια διαυγή εικόνα του σημερινού κόσμου και ιχνηλατεί τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Ο σύγχρονος χάρτης της νέας κοινωνίας της οικονομίας και της γνώσης μοιάζει επίπεδος χωρίς τα σύνορα του προστατευτισμού των εθνικών προκαταλήψεων.

Να προσθέσω μερικά ερωτήματα με τις απαντήσεις τους στα όσα εκπληκτικά και ενδιαφέροντα παραθέτει το βιβλίο. Όταν γράφω αυτά τα παραδείγματα παθιάζομαι επικίνδυνα γιατί φέρνω στο μυαλό μου φίλους και γνωστούς, εχθρούς και άγνωστους που με την έπαρση των επαϊόντων και με ύφος πολλών καρδιναλίων διατύπωναν δεκαετίες τώρα την αξιωματική ατάκα “Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν υπάρχουν φροντιστήρια;”

Με την αφέλεια και την ασφάλεια του εθνικού συνοριακού επαρχιωτισμού “διακεκριμένοι” πολιτικοί, “δημοσιογράφοι” και “διανοούμενοι” αγνοούσαν τους φυσικούς νόμους της διάχυσης των γεγονότων και των κοινωνικών εξελίξεων.

Όταν σου έλεγα Μιλένα ότι η αμερικάνικη Sylvan Learning Center την τελευταία δεκαετία δημιούργησε στην Γερμανία μια χιλιάδα φροντιστηριακών “nachhilfe” μου απαντούσες ότι έζησες εκεί και δεν τα είδες.

Όταν σου έλεγα Μαρία ότι ο Toru Kumon είναι Ιάπωνας μαθηματικός της νέας διεθνιστικής πραγματικότητας είναι ο μεγαλύτερος φροντιστής της Οικουμένης με 25.000 φροντιστήρια σε 43 χώρες(!) με θεωρούσες περίπου γραφικό και υπερβολικό.

Όταν σας μιλούσα Πέτρο, Νίκο, Στέλιο για τη γαλλική soutien scolaire, τα  Grind Schools της Ιρλανδίας και τα  Preuniversitario  της Λατινικής Αμερικής είχατε την αίσθηση ότι σας περιγράφω απομονωμένα γεγονότα μικρής σημασίας και άξιας με τον μεγενθυτικό φακό της επαγγελματικής μου διαστροφής.

Σύντροφε Αντώνη ο κόσμος είναι επίπεδος και αλλάζει ταχύτατα όπως το’πες ∙οι βιβλιοπροτάσεις σου εύστοχες και σταθερά ρεβιζιονιστικές όπως πάντα∙δεν ταυτιζόμαστε, ακούμε, διαβάζουμε, προβληματιζόμαστε∙ ο αιώνιος δογματικός μου φίλος και συνονόματος μόλις το ξεφύλισσε ανέκραξε:“ένας ακόμα κονδυλοφόρος του “δημοκρατικού” καπιταλισμού!”. Ευκολότερα διασπάται το άτομο παρά η προκατάληψη…

 

One Reply to “Ο Κόσμος είναι Eπίπεδος…”

  1. KATAΡΧΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ,ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ.ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ:“Ευκολότερα διασπάται το άτομο παρά η προκατάληψη”.ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΣΛΟΓΚΑΝ ΜΟΥ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗ ΜΟΥ ΖΗΤΗΣΕΙΣ COPYRIGHTS!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *