Οι μαθητές έστειλαν το δικό τους εξώδικο…

Η κορύφωση μιας πολύμηνης διαδικασίας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των Ελλήνων μαθητών αναφορικά με την πολιτιστική επιταγή της επανένωσης των μαρμάρων του Παρθενώνα συνέπεσε με τη δημοπρασία ιστορικών κειμηλίων από τον οίκο Christie’s στο Λονδίνο, που κέρδισε τα ποσοστά της εγχώριας τηλεθέασης.

Xωρίς τηλεοπτικές τυμπανοκρουσίες με την πολύτιμη συνδρομή του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και την ουσιαστική συνεπικουρία Νομαρχιών, Δήμων και Εκπαιδευτικών Φορέων δεκάδες χιλιάδες μαθητές από κάθε γωνιά της χώρας υπέγραψαν, συνέγραψαν και ζωγράφισαν στέλνοντας το δικό τους εξώδικο μήνυμα για την αποκατάσταση της ιστορικής, πολιτιστικής, και πολιτισμικής μας συνοχής.

Την ερχόμενη Τρίτη των Τριών Ιεραρχών μια μεγάλη αλυσίδα 2500 χιλιάδων μαθητών αγκάλιασε την Ακρόπολη με τη πεποίθηση ότι καμιά μάχη δεν είναι χωρίς αντίκρισμα.

“… το πνεύμα της πόλης των Αθηνών του 5ου αιώνα π.Χ. Της πόλης που διατράνωσε τα δημοκρατικά ιδεώδη, υπάρχει ακόμα αλώβητο, ζει μέσα μας, στην καρδιά όλων των νεοελλήνων που διατυπώνουμε εδώ και μία σειρά ετών ένα αίτημα υψίστης σημασίας: την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, ενός αναπόσπαστου κομματιού του πολιτισμού μας, ενός πολιτισμού που έπληξαν οι ιδιοτελείς, δόλιες, χρησιμοθηρικές και ωφελιμιστικές βλέψεις αυτών που με βία τα απέσπασαν από τη θέση τους, από εκεί όπου ανήκουν….”  έγραψε στο άρθρο της “Νόθα Κληρονομιά” η Ειρήνη μαθήτρια της Β’ Λυκείου.

“… Δεν είναι θέμα πατριωτισμού… Ο Παρθενώνας, δεν ανήκει μόνο στους Έλληνες, ο Παρθενώνας ανήκει στην υφήλιο, ανήκει σε όλους αυτούς που μπορούν να δουν με μάτια ανοιχτά το μεγαλείο του, ανήκει σε όσους εμπνέονται απ’ αυτόν για να προχωρήσουν την τέχνη, την επιστήμη, τη φιλοσοφία, ένα βήμα παραπέρα. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να συντηρήσει τα μνημεία της, κι όχι μόνο είναι σε θέση να το κάνει, αλλά έχει χρέος απέναντι στην ανθρωπότητα…” συμπλήρωσε η Κατερίνα μαθήτρια της Γ’ Λυκείου. 

“… Είμαι ένας 17χρονος μαθητής της Γ’ Λυκείου και είμαι Έλληνας. Στη χώρα μου έζησαν άνθρωποι που έπλασαν μύθους και χάρηκαν τη φαντασία σαν έργο τέχνης, άνθρωποι θεληματικοί, συχνά πεισματάρηδες, πιο συχνά δημιουργικοί που συγκέρασαν μαστορικά την φρονιμάδα του ανθρώπου με τη θεία παραφροσύνη…”

 
“… Ο Παρθενώνας που αναγνωρίστηκε ως η πιο ολοκληρωμένη έκφραση της δημοκρατίας συνοψίζοντας στο σύνολο του μια ιδανική σύνθεση της πολιτικής και φιλοσοφικής σκέψης της κοινωνίας που το δημιούργησε, έπεσε θύμα του συμπατριώτη σας κλεπταποδόχου λόρδου Έλγιν…”

“… Αποτελεί χρέος σας, χρέος όλων των Βρετανών απέναντι στη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά η αποκατάσταση του συμβόλου της, που είναι ο Παρθενώνας, το έμβλημα της Ουνέσκο…” έγραψε ο Γιάννης μαθητής της Γ’ Λυκειόυ σε επιστολή του προς τον Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου.

Η πρόταση προς τη Βρετανική πλευρά για την άμεση λειτουργία στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης αίθουσας των Γλυπτών του Παρθενώνα με συνεργασία και συνευθύνη και του Βρετανικού Μουσείου αποτελεί μια ρεαλιστική υπέρβαση που υπογραμμίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
 

Ιανουάριος 2007
Εφημερίδα “Ο Κόσμος του Επενδυτή”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *