«Για κάθε νόμιμο εκπαιδευτικό που εργάζεται σε σχολεία ή φροντιστήριο, υπάρχουν άλλοι τέσσερις οι οποίοι βιοπορίζονται από τα ιδιαίτερα μαθήματα», εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φροντιστών Βορείου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Αμπατζίδης, στον σημερινό Αγγελιοφόρο. Τα φροντιστήρια και, φυσικά, το ίδιο το κράτος είναι οι μεγάλοι «χαμένοι» αυτής της κατάστασης, καθώς κάθε χρόνο καταγράφεται μεγάλη διαρροή μαθητών προς τα ιδιαίτερα μαθήματα, ενώ σε δεκάδες εκατομμύρια εκτιμάται το ύψος των χρημάτων που χάνονται από τη φοροδιαφυγή.
Στους στύλους της ΔΕΗ, τους φωτεινούς σηματοδότες, τις στάσεις των λεωφορείων, ακόμη και στους κορμούς των δένδρων η παραπαιδεία καλά κρατεί. Δεκάδες αγγελίες φοιτητών, πτυχιούχων, κατόχων μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων, ακόμη και καθηγητών δημόσιων σχολείων διαφημίζουν τα προσόντα, τις προσιτές τιμές και τη μικρή ή μεγάλη πείρα προς άγραν… μαθητών. Τα ιδιαίτερα κατ' οίκον μαθήματα γνωρίζουν τρομακτική αύξηση το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα η προσφορά να υπερκαλύπτει τη ζήτηση διαμορφώνοντας ένα ιδιότυπο σκηνικό στο ήδη πληγωμένο τοπίο της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.
«Η μείωση των εγγραφών υπολογίζεται στο 10%-15% και εστιάζεται κυρίως στους μαθητές μικρών τάξεων οι γονείς των οποίων αναζητούν οικονομικές και προσιτές λύσεις. Στις μεγάλες τάξεις, αντίθετα, δεν έχουμε αυτό το φαινόμενο, καθώς διακυβεύεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», σημειώνει ο κ. Αμπατζίδης.
Σημαντικό ρόλο στην επιλογή των ιδιαίτερων μαθημάτων έναντι του φροντιστηρίου παίζουν οι χαμηλές τιμές. Το κόστος για μία ώρα ιδιαίτερου μαθήματος με κάποιο φοιτητή ή απόφοιτο πανεπιστημίου ξεκινά από 10 ευρώ και, ανάλογα με τα προσόντα, την εμπειρία κ.λπ., μπορεί να φτάσει έως και τα 40 ευρώ. Δε λείπουν, μάλιστα, οι περιπτώσεις εκπαιδευτικών -ακόμη και δημόσιων σχολείων, σύμφωνα με τον κ. Αμπατζίδη – οι οποίοι χρεώνουν 60 ευρώ την ώρα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ενδεικτικό κατάλογο του συνδέσμου, το ετήσιο κόστος φοίτησης σε κάποιο φροντιστήριο για ένα μαθητή γ' λυκείου ανέρχεται στις 3.700 ευρώ και 3.100 ευρώ για τη β' τάξη. Η παρακολούθηση φροντιστηριακών μαθημάτων για τους μαθητές της α' λυκείου κοστολογείται κατά μέσο όρο στις 2.200 ευρώ και για τους μαθητές του γυμνασίου κυμαίνεται από 850 ευρώ (για ένα μάθημα με έξι ώρες την εβδομάδα) έως και 1.200 ευρώ (για επτά ώρες).
Η άλλη άποψη
«Το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο αδυνατεί να μας απορροφήσει, είναι αυτό που μας σπρώχνει στα ιδιαίτερα μαθήματα. Κι εμείς κάπως πρέπει να επιβιώσουμε». Η 26χρονη Μαρία Π. σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και ολοκλήρωσε πριν από λίγο καιρό το μεταπτυχιακό της στην ειδική αγωγή. Όνειρό της παραμένει η διδασκαλία σε κάποια σχολική αίθουσα, αλλά μέχρι τότε παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα κατ' οίκον. «Η εργασία αποτελεί ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και κανένας δεν μπορεί να μας το απαγορεύσει ή να το περιορίσει. Ακόμη και οι διορισμένοι εκπαιδευτικοί καταφεύγουν στα ιδιαίτερα μαθήματα, ενώ και το ίδιο το φροντιστήριο αποτελεί μία μορφή παραπαιδείας. Ποιος μπορεί, λοιπόν, να μας κατηγορήσει;», αναρωτιέται η ίδια.