Κάντε Κλικ εδώ για να δείτε το άρθρο.
Τα αποτελέσματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων δεν επηρεάστηκαν μόνο από τις επιδόσεις των υποψηφίων αλλά και από τις προτιμήσεις οι οποίες σε σημαντικό βαθμό διαφοροποιήθηκαν. Το κριτήριο της εγγύτητας στην οικογενειακή εστία ήταν κυρίαρχο με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί το φαινόμενο οι βάσεις σε παρεμφερείς σχολές να ανεβαίνουν στις μεγάλες πόλεις και να πέφτουν στην περιφέρεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ζήτηση σπουδών του Μαθηματικού τμήματος το οποίο παρουσίασε άνοδο στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα και πτώση στα Γιάννενα, το Ηράκλειο και τη Σάμο. Εκτός από το κριτήριο της εντοπιότητας οι υποψήφιοι κάθε χρόνο με μοναδικό τρόπο συνδέουν μια σχολή με τη ζήτησή της στην αγορά εργασίας. Έτσι, για τη τρίτη συνεχή χρονιά και παρά τις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης τα Παιδαγωγικά τμήματα έπεσαν και στο κέντρο και στην περιφέρεια. Εντυπωσιακή, μάλιστα, ήταν η πτώση του Παιδαγωγικού τμήματος στην Ρόδο το οποίο για δεύτερη συνεχή χρονιά έπεσε κατά 1400 μόρια. Με τον τρόπο αυτό οι Παιδαγωγικές Σχολές γνωρίζουν την πτώση ενώ ξεκίνησαν από τα 14.000 μόρια το 2002 και άγγιξαν τα 19.000 το 2009 για να ακολουθήσει η κάθοδος των μορίων.
Οι Νομικές, οι Ψυχολογίες και οι Φιλολογίες αυξήθηκαν εντυπωσιακά και στο κέντρο και στην περιφέρεια με άλματα από 300 έως 700 μόρια. Οι Ιατρικές σχολές με οριακή άνοδο παρέμειναν στο ύψος τους. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τις Οικονομικές Σχολές οι οποίες ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα παρουσίασαν άνοδο. Μερικά περιζήτητα Πολυτεχνειακά τμήματα όπως των Πολιτικών Μηχανικών είδαν τις βάσεις τους να υποχωρούν κατά 300 μόρια ενώ οι Γεωπονοδασολογικές σχολές στα μεγάλα αστικά κέντρα παρουσίασαν ανέλπιστη άνοδο ως αποτέλεσμα του κριτηρίου της εγγύτητας.
Δεκάδες τμήματα, ΑΕΙ και ΤΕΙ, ιδίως στο 2ο ,4ο και 5ο επιστημονικό πεδίο θα υποδεχθούν επιτυχόντες με χαμηλές βάσεις εισαγωγής ακόμα και της τάξεως των 5,6 και 7 χιλιάδων μορίων. Στις ειδικές μάλιστα κατηγορίες των τριτέκνων, πολυτέκνων και κοινωνικών κριτηρίων οι βάσεις της εισαγωγής είναι εξαιρετικά χαμηλές και ασφαλώς προβληματίζουν, αναφορικά με τη δυνατότητα αποπεράτωσης των σπουδών από υποψηφίους που εισάγονται με βαθμολογίες 2 και 3 στην 20βαθμη κλίμακα σε ανώτατες σχολές.
Στις παθογένειες του συστήματος θα πρέπει να προσθέσουμε το εκπληκτικό γεγονός ότι οι βάσεις εισαγωγής έχουν κατηγοριοποιηθεί σε άπειρες ειδικές κατηγορίες και υποκατηγορίες δημιουργώντας σε πολλούς την αίσθηση της αδικίας. Το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που αποτελεί διαχρονικά την πιο αξιόπιστη διαδικασία επιλογής στη χώρα θα πρέπει να προστατευθεί. Επιπροσθέτως, με απλές κινήσεις μηδενικού κόστους θα πρέπει οι βάσεις και τα αποτελέσματα να βγαίνουν λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων. Είναι αδιανόητο σε μια σύγχρονη χώρα να ταλαιπωρούνται οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους επί ένα ολόκληρο δίμηνο προσμονής και αγωνίας.
Η εντυπωσιακή άνοδος των Αστυνομικών και Στρατιωτικών σχολών ήταν ασφαλώς αναμενόμενη και λόγω της ζήτησης αλλά κυρίως λόγω της επαγγελματικής αποκατάστασης που εξασφαλίζουν. Η φετινή πάντως χρονιά αναμένεται να είναι η τελευταία πριν από μια μεγάλη αναγκαία και εν πολλοίς επιβεβλημένη αναδιάρθρωση των σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία θα οδηγήσει σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων με επακόλουθο τη μείωση των εισακτέων ιδίως σε περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ.