Την πρόθεσή της να συνεχίσει τον διάλογο για τις αλλαγές στο λύκειο και στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ θα ανακοινώσει η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, αύριο κατά τη διάρκεια χαιρετισμού, που θα απευθύνει στο συνέδριο, που διοργανώνουν οι πανεπιστημιακοί (ΠΟΣΔΕΠ) με θέμα «Το λύκειο και το σύστημα πρόσβασης: Οι αναγκαίες αλλαγές» αναφέρει η Νικολίτσα Τρίγκα στο σημερινό "ΕΘΝΟΣ" και προσθέτει:
Η υπουργός θα δώσει μια πρώτη «γεύση» για το πρόγραμμα της κυβέρνησης όσον αφορά στο εξεταστικό, δίνοντας έμφαση στην αυτοδυναμία του λυκείου και στην απόκτηση Εθνικού Απολυτηρίου, το οποίο θα αποτελεί το εισιτήριο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.
Για τα θέματα αυτά μάλιστα η κ. Διαμαντοπούλου είχε χτες μια πρώτη συνάντηση με τον κ. Μπαμπινιώτη (ο οποίος συντονίζει τον διάλογο για το εξεταστικό) αλλά και με τον πρόεδρο του ΕΣΥΠ κ. Βερέμη, στους οποίους τόνισε την πρόθεσή της να συνεχιστεί ο διάλογος για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο λύκειο αλλά και στο σύστημα πρόσβασης.
Οπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θέλει οι διαδικασίες διαλόγου να τεθούν σε άλλη βάση και οι συζητήσεις να γίνουν στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, το οποίο θα ανασυσταθεί και θα μετατραπεί σε ανεξάρτητη αρχή.
Οσον αφορά στη σημερινή ηγεσία του υπουργείου, είχε λάβει μέρος στον διάλογο για την παιδεία και το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την πρόσβαση στα ΑΕΙ, η οποία σε γενικές γραμμές προβλέπει το Εθνικό Απολυτήριο έπειτα από γενικές εξετάσεις σε περιορισμένο αριθμό μαθημάτων και εν συνεχεία εισαγωγή σε σχολή ή πανεπιστήμιο και όχι σε τμήμα, ενώ η κάθε σχολή ή ΑΕΙ θα θέτει τους δικούς της όρους εισαγωγής, βάσει και του Εθνικού Απολυτήριου.
Πρόγραμμα Συνεδρίου ΠΟΣΔΕΠ
Η αναβάθμιση του Λυκείου και τα Συστήματα Πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση: Οι Αναγκαίες Αλλαγές.
Αθήνα 15 – 16 Οκτωβρίου 2009, Αμφιθέατρο ΥΠΕΞ – Ακαδημίας 2
Πέμπτη 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 – Απόγευμα
17.00 – 17.15: Εναρκτήρια Ομιλία Προέδρου ΠΟΣΔΕΠ Νικόλαου Μ. Σταυρακάκη
17.15 – 18.00: Σύντομοι χαιρετισμοί Εκπροσώπων Πολιτικών Κομμάτων και Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών
18.00 – 18.20: Γίτσα Πολυδωρίδη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών Εκπαιδευτικές «μεταρρυθμίσεις» στο ελληνικό σχολείο με έμφαση στα συστήματα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια – διδάγματα και προβληματισμοί με το βλέμμα στη σημερινή πραγματικότητα.
18.20 – 18.40: Δημήτρης Ματθαίου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Πολιτικές πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μαθήματα και παθήματα από τη διεθνή εμπειρία.
18.40 – 19.00: Διονύσης Κλάδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.Η κοινωνική διάσταση της πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση και η Διαδικασία της Μπολόνιας.
19:00 – 19.20: Αθανάσιος Γκότοβος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μια αποτίμηση της σημερινής πραγματικότητας: τα χαρακτηριστικά του σημερινού Λυκείου και του ισχύοντος συστήματος πρόσβασης.
Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανελλήνια Ομοσπονδία
Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού
Β΄ ΜΕΡΟΣ
19.20 – 19.40: Δαμανάκης Μιχάλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης.Η μεταφύτευση του ελληνικού λυκείου στο εξωτερικό και η εισαγωγή και πορεία των αποφοίτων του στα ελληνικά πανεπιστήμια.
19.40 – 21.00: Συζήτηση
Παρασκευή, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 – Πρωινή Συνεδρίαση
Α΄ ΜΕΡΟΣ
10.00 – 10.20: Δημήτρης Χατζηδήμου, Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Η εκπαίδευση και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας σήμερα: διαπιστώσεις, προβλήματα και προοπτικές.
10.20 – 10.40: Βασίλης Κουλαϊδής, Καθηγητής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Προς ένα νέο πλαίσιο προγράμματος σπουδών για το Λύκειο. Η θέση των εξετάσεων για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση
10.40 – 11.30:Συζήτηση
11.30 – 11.50: Γιώργος Μάρκου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπαιδευτική έρευνα και εκπαιδευτική αξιολόγηση: προς μια ριζική αναδιάταξη του οργανωτικού πλαισίου της εκπαίδευσης
11.50 – 12.10: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Η συγκρότηση και η λειτουργία των διοικητικών μηχανισμών της εκπαίδευσης ως παράγοντας διασφάλισης της υλοποίησης της εκπαιδευτικής πολιτικής.
12.10 – 12.30: Κώστας Αγγελάκος, Επίκουρος καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου, Παραγωγή, διάθεση και αξιοποίηση έντυπου και ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού υλικού στο σχολείο .
12.30 – 2.00: Συζήτηση
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού
Παρασκευή, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 – Απογευματινή Συνεδρίαση
17.00 – 19.15: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με άξονες τα ζητήματα της λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος και της αναμόρφωσης του Λυκείου – Συζήτηση
Συμμετέχουν:
Γιώργος Μπαμπινιώτης, Πρόεδρος ΣΠΔΕ
Αλέξης Δημαράς, Ιστορικός της Εκπαίδευσης
Μιχαήλ Κασσωτάκης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Βασίλης Παπαζογλου, Καθηγητής ΕΜΠ
Σωτήριος Γκλαβάς, Πρόεδρος του ΠΙ
Συντονίζει και συμμετέχει ο Χρήστος Τρικαλινός εκπρόσωπος της ΠΟΣΔΕΠ, Αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών