Με… γκρίνιες πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής, υπό την προεδρία του καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη, η οποία μελετά αλλαγές στα λύκεια και στην πρόσβαση στα ΑΕΙ.
Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εδώ και 4 μήνες μετά την έναρξη του διαλόγου, δεν έχει καταθέσει καμία θέση και καμία πρόταση, ότι ο εκπρόσωπός της δεν συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο και ότι ο υπουργός Παιδείας συμφωνεί με ό,τι «πετά και κολυμπά».
Η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε όμως ότι θα παραμείνει στον διάλογο διότι «το ΠΑΣΟΚ θεωρεί χρέος και εθνικό του καθήκον να συμμετάσχει και να συνεισφέρει με προτάσεις ώστε ο εθνικός διάλογος να δημιουργήσει πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις για αλλαγές στην Παιδεία, για τις οποίες και δεσμευόμαστε ως κυβέρνηση του αύριο».
Χθες η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έδωσε στην πολιτική επιτροπή και το συνοπτικό πλαίσιο του κόμματος για το λύκειο και την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Κατά τα λοιπά ο κ. Μπαμπινιώτης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για την πορεία του διαλόγου μέχρι τώρα και επανέλαβε ότι το φθινόπωρο θα είναι έτοιμο το πόρισμα για όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Παιδεία, καθώς και για το εξεταστικό, ενώ επέμεινε ότι πρέπει να μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας στα σχολεία και να ενταχθούν ώρες εξωσχολικών δραστηριοτήτων.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν και θέματα όπως η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων κ.ά.
Το πλαίσιο των προτάσεων της κ. Διαμαντοπούλου περιλαμβάνει:
Αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών στο Λύκειο, με εισαγωγή μαθημάτων επιλογής που θα διευρύνονται από τάξη σε τάξη, καθώς και σταδιακό περιορισμό των γνωστικών αντικειμένων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μειωθεί ο συνολικός χρόνος εργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο. Θα εξακολουθήσουν να προσφέρονται όλα τα σημερινά (ή και περισσότερα) μαθήματα, οι μαθητές όμως θα επιλέγουν μικρότερο αριθμό μαθημάτων, με καθένα από τα οποία θα ασχολούνται περισσότερο χρόνο στο σχολείο. Σε σχέση με το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προβλέπεται ότι εφόσον το εθνικό απολυτήριο θα πιστοποιεί ουσιαστικές γνώσεις, η κατοχή του θα διασφαλίζει θέση σε Πανεπιστήμια ή ΤΕΙ. Οι εξετάσεις για το εθνικό απολυτήριο θα διεξάγονται κεντρικά και με διαδικασίες αντίστοιχες των σημερινών, ενώ τα θέματα θα επιλέγονται από σχετική τράπεζα στην οποία θα περιλαμβάνεται σταθμισμένης δυσκολίας μεγάλη πληθώρα θεμάτων. Τα Ιδρύματα θα ορίζουν μαθήματα και συντελεστές βαρύτητας που θα λαμβάνονται υπόψη για την εισαγωγή φοιτητών στις σχολές τους. Οι μαθητές θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για εισαγωγή σε όσες σχολές επιθυμούν.
Γκρίνιες σύγκλισης σύντροφε Οδυσσέα, οι ρεφορμιστές επί το έργον…. Ευχής έργο…