Η φετινή σχολική χρονιά είναι η πρώτη για το Νέο Λύκειο. Στην Α’ Λυκείου δηλαδή, όπως ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο, οι μαθητές θα διδαχθούν βάσει των αναμορφωμένων προγραμμάτων σπουδών για τις φυσικές επιστήμες (Φυσική, Χημεία, Βιολογία), τα Μαθηματικά (Άλγεβρα, Γεωμετρία) και την Ελληνική Γλώσσα (Αρχαία Ελληνικά και Γραμματεία, Νέα Ελληνικά και Λογοτεχνία) γράφουν τα σημερινά Νέα και συμπληρώνουν: «Χαρακτηριστικό στοιχείο του νέου λυκείου θα είναι και το τέλος του καθορισµού συγκεκριµένης εξεταστέας ύλης, κάτι που εκτιµάται ότι θα δυσκολέψει τη δουλειά των φροντιστηρίων, περιορίζοντας επομένως την ανάγκη προσφυγής σε αυτά.»
Η δική μας εκτίμηση είναι ότι το τέλος του ασφυκτικού πλαισίου της ύλης είναι κάτι σημαντικό για την παιδεία μας. Ο ρόλος των φροντιστηρίων όμως ούτε θα περιοριστεί ούτε θα ακυρωθεί. Η αναζήτηση άλλωστε του απογευματινού μαθήματος είναι ολοφάνερη από την επόμενη παράγραφο της ίδιας εφημερίδας και της ίδιας υπουργικής διαπίστωσης. «Ικανοποιημένη δήλωσε χθες η υπουργός από τη μεγάλη επισκεψιμότητα στην πλατφόρμα του ψηφιακού σχολείου (340.000 επισκέπτες) και του ηλεκτρονικού «φροντιστηρίου» για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις (380.000 επισκέπτες).»
Το φροντιστήριο θα ζει και θα βασιλεύει γιατί επιτελεί έργο παιδείας. Ο λαϊκισμός της εξαφάνισής του θα είναι πάντα ένας ευσεβής πόθος των κρατιστών που ενοχλούνται όχι από το δικό τους φροντιστήριο αλλά από το ιδιωτικό φροντιστήριο.