Η κινέζικη επίθεση των ιδιωτικών πανεπιστημίων της «κουμμουνιστικής» υπερδύναμης αναδεικνύει τον εγχώριο χαβά του κρατισμού που αδυνατεί να ξεφύγει από τις δογματικές του προκαταλήψεις. Τα ελληνικά πανεπιστήμια παγιδευμένα σε ξεπερασμένες νοοτροπίες αφού πρωτοστάτησαν στην απαγόρευση της λειτουργίας ιδιωτικών ιδρυμάτων θα ζήσουν τώρα τον ανελέητο διεθνή ανταγωνισμό χωρίς τα αναγκαία αντανακλαστικά επιβίωσης σε μια ελεύθερη αγορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Δείτε το ρεπορτάζ της Καθημερινής για την επικείμενη έκθεση «Εκπαίδευση και Εργασία» και θυμηθείτε την μαοϊκή ρήση περί του χρώματος της γάτας…
Η Κίνα ζητεί νέους να φοιτήσουν στα πανεπιστήμιά της, ώστε αργότερα να αποτελέσουν «πρεσβευτές» της κινεζικής κουλτούρας επιχειρηματικότητας. Η ασιατική υπερδύναμη θα είναι φέτος η τιμώμενη χώρα στη 13η διεθνή έκθεση «Εκπαίδευση και Εργασία» που θα διεξαχθεί από τις 11 έως τις 13 Μαρτίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η ετήσια έκθεση οργανώνεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο καθώς, λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και της υψηλής ανεργίας, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον πολλών νέων για μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. «Η παρουσία της Κίνας δείχνει την πρόθεση της χώρας να ανοιχτεί σε συνεργασίες, να προσελκύσει ξένους φοιτητές και να στείλει φοιτητές της στο εξωτερικό για την απόκτηση εμπειρίας. Μπορεί, με την πρώτη ματιά, να θεωρείται δύσκολο κάποιος Έλληνας να σπουδάσει σε κινεζικό πανεπιστήμιο, όμως η δυναμική της χώρας σε διεθνές επίπεδο είναι βέβαιο ότι ανοίγει νέες προοπτικές στους νέους που σπουδάζουν στα ΑΕΙ της», ανέφερε χθες στην «Κ» η κ. Μαρία Κάρκα, υπεύθυνη του τμήματος Εκθέσεων της εταιρείας EuroPartners που οργανώνει την έκθεση.
Σήμερα, στα περίπου 600 κινεζικά πανεπιστήμια, σπουδάζουν περισσότεροι από 238.000 ξένοι φοιτητές από 190 χώρες. Στην έκθεση του ΣΕΦ η Κίνα συμμετέχει με 35 πανεπιστήμια και το China Scholarship Council, δηλαδή το Κρατικό Ίδρυμα Υποτροφιών της Κίνας. Ευρύτερα, στην έκθεση συμμετέχουν πανεπιστήμια από την Ελλάδα και το εξωτερικό (από τη Βουλγαρία, τη Βρετανία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Κύπρο, την Ολλανδία, την Τουρκία και φυσικά την Κίνα), Tεχνολογικά Εκπαιδευτικά ιδρύματα, Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, IEK, επαγγελματικές σχολές, KEK, πρεσβείες και μορφωτικά τμήματα, εκδοτικοί οίκοι, φορείς επαγγελματικής επιμόρφωσης και κατάρτισης, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, εταιρείες με προϊόντα και υπηρεσίες για νέους, εταιρείες που προμηθεύουν εξοπλισμό και υπηρεσίες για την οργάνωση και τη λειτουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Παράλληλα, στον ίδιο χώρο θα οργανωθεί το Σταδιοδρόμιο-Job Festival, ένα ειδικό γεγονός για την αγορά εργασίας, τη διοργάνωση του οποίου έχει αναλάβει η μη κυβερνητική οργάνωση «Equal Society – Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών». Ειδικοί θα ενημερώνουν τους επισκέπτες σε θέματα, όπως η αναζήτηση εργασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι τάσεις στην αγορά εργασίας, οι σπουδές και η καριέρα σε περίοδο κρίσης. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συναντήσουν εκπροσώπους εταιρειών που αναζητούν προσωπικό και να συμμετέχουν σε workshops που πραγματεύονται θέματα όπως η αναζήτηση εργασίας, η σύνταξη βιογραφικού, οι τεχνικές της συνέντευξης, ζητήματα διαγωνισμών του ΑΣΕΠ και η κοινωνική δικτύωση ως μέσο αναζήτησης εργασίας.