Από τα προγράμματα διά βίου κατάρτισης θα ξεκινήσει το σύστημα κουπονιών (vouchers) στην εκπαίδευση, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Φ. Γεννηματά γράφει στη σημερινή «Αυγή» η Πίκια Στεφανάκου. Οι ενδιαφερόμενοι, στην πλειοψηφία τους, άνθρωποι που βυθίστηκαν στη χωματερή της ανεργίας, θα λαμβάνουν μια επιταγή, ένα κουπόνι, για να παρακολουθήσουν σπουδές “στην αρχική και συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση”, οι οποίες θα παρέχονται τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς φορείς. Οι επιταγές θα αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο ποσό και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να το διαθέτουν όπου νομίζουν. Το σύστημα των κουπονιών, που έχει ενθουσιάσει τον πρωθυπουργό, εφαρμόζεται ευρέως στις ΗΠΑ με καταστροφικά αποτελέσματα για τα δημόσια σχολεία, τα οποία ουσιαστικά απειλούνται με αφανισμό και σε ορισμένες πολιτείες έχουν ήδη αφανιστεί.
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διά Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση, που πραγματοποιήθηκε χθες παρουσία του πρωθυπουργού, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και της υπουργού Εργασίας, Λ. Κατσέλη. Τα vouchers θα επεκταθούν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, όπου οι φοιτητές θα αγοράζουν με αυτά υπηρεσίες μέριμνας.
Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα υποχρεωθούν, με τον νόμο που ετοιμάζει η κ. Διαμαντοπούλου, να λειτουργούν προγράμματα παροχής υπηρεσιών κατάρτισης, καθώς θα εισπράττουν δίδακτρα, που σε πρώτη φάση θα είναι τα κρατικά κουπόνια.
Συνολικά για τη διά βίου εκπαίδευση θα διατεθούν (από κοινοτικά κονδύλια), τα επόμενα χρόνια, 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ και μέχρι το 2020 υποτίθεται ότι θα δημιουργηθούν 370.000 νέες θέσεις εργασίας, οι περισσότερες από τις οποίες θα είναι στις μεταφορές και τη διανομή αγαθών, στις επιχειρήσεις και στις υπηρεσίες. Επιπλέον, η Φ. Γεννηματά ανακοίνωσε ότι θα δοθούν υποτροφίες στους φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου οι οποίοι στενάζουν από τα δίδακτρα και χορηγίες για τη στήριξη επιχειρήσεων νέων επιστημόνων.
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Ά. Διαμαντοπούλου, η χώρα τα αμέσως επόμενα χρόνια θα έχει ανάγκη από επαγγελματίες και τεχνίτες με τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και με προσόντα μεσαίου επιπέδου.
Και με το πρόγραμμα αυτό, η υπουργός Παιδείας κήρυξε το τέλος της γκρίνιας για το Μνημόνιο στο υπουργείο Παιδείας, καθώς, όπως υποστήριξε, «εδώ και καιρό έχουμε καταλάβει ότι για να αλλάξει το μέλλον της Ελλάδας, πέρα από αριθμούς και στατιστικά πρέπει να αλλάξουμε εμείς».
Ο υφυπουργός Παιδείας πάντως είχε μια άλλη εκδοχή για το ξεπέρασμα της κρίσης, την οποία εξέφρασε απόντος του πρωθυπουργού ως εξής: «Η κρίση θα έχει ξεπεραστεί όταν ο πρωθυπουργός αρχίσει να συνομιλεί λιγότερο με τον υπουργό Οικονομικών και περισσότερο με τον υπουργό Παιδείας»…