Ο Μιχάλης Χαρίσης στην Μεταμόρφωση επέδωσε τα Βραβεία στους Διακριθέντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2015 … Μαζί με τις φωτογραφίες της εκδήλωσης μας απέστειλε προς δημοσίευση , επιστολή διαμαρτυρίας προς τους Θεσμούς μας αναφορικά με τις αθέμιτες πολιτικές του Δωρεάν οι οποίες Ανθούν στην Φροντιστηριακή Αγορά της Πόλης του … Προφανώς για λόγους δεοντολογίας θα περιμένουμε και την έγγραφη απάντηση των Θεσμικών οι οποίοι για μια ακόμα φορά εγκαλούνται για επιλεκτικές συμπεριφορές … Η Θερινή Περίοδος προσφέρεται για Εκπτώσεις οι οποίες μαθαίνω ότι θα είναι περισσότερες παρά ποτέ … Το γαρ πολύ της Κρίσεως … Τα Σενάρια για τα Νέα Προγράμματα Σπουδών του Ελληνικού Φροντιστηρίου θα παρουσιασθούν την Πέμπτη , Αργά το Βράδυ σε Συντεχνιακό Συμπόσιο στα Καλύβια … Πέμπτη παραμονή Πρωτομαγιάς … Οι Τροπολογίες που κατατέθηκαν δεν αναφέρονται στα Φροντιστήρια … Να υποθέσουμε ότι πρόκειται για Σιωπηρή Απόσυρση των Παραλογισμών ; Οι Ημερίδες ΣΕΠ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε Ολόκληρη την Χώρα … Εξαιρετική η Πρόταση του “Νετρίνου” της Ύδρας για την μετονομασία του ΣΕΠ σε ΦΕΠ ! Φροντιστηριακός Επαγγελματικός Προσανατολισμός !
Τιμητικές Προσκλήσεις
Δημόσια Παρέμβαση για το Εξεταστικό
Η σημερινή και μάλλον τελεσίδικη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με το Νέο Μεταβατικό Εξεταστικό Σύστημα εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ το οποίο θα ισχύσει από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2016, μάς υποχρεώνει να διατυπώσουμε δημόσια και θαρρετά τους προβληματισμούς μας.
Ως μάχιμοι Εκπαιδευτικοί στην Ιδιωτική Φροντιστηριακή Εκπαίδευση κωδικοποιούμε τις επισημάνσεις μας συνεκτιμώντας μάλιστα και τους προβληματισμούς πολλών συναδέλφων της Δημόσιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν προβεί σε ανάλογες τοποθετήσεις. Επιγραμματικά οφείλουμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα:
•Από την πολύχρονη εμπειρία μας είμαστε πεπεισμένοι ότι ο διαχωρισμός των μαθημάτων της τελευταίας τάξης του Λυκείου σε μαθήματα εξεταζόμενα Πανελλαδικώς και σε μη εξεταζόμενα μαθήματα απαξιώνει σε δραματικό βαθμό και τη λειτουργία του σχολείου και κάθε αυτονόητη έννοια και αξία της γενικής παιδείας την οποία οφείλει να εξασφαλίζει το σύγχρονο Σχολείο.
•Είναι εύκολο να αναλογιστούμε το εκπαιδευτικό κλίμα ενός σχολικού τμήματος της Γ’ Λυκείου στο οποίο ένα μέρος των μαθητών του πρόκειται να διαγωνιστεί Πανελλαδικά στα Μαθηματικά του Προσανατολισμού ενώ το υπόλοιπο θα παρακολουθεί ένα μάθημα υψηλών προδιαγραφών χωρίς το αντίστοιχο ειδικό ενδιαφέρον το οποίο απαιτείται. Εκ των πραγμάτων θα οδηγηθούμε σε τμήματα δύο ταχυτήτων με αποτέλεσμα να αδικούνται όλοι οι μαθητές και να υπονομεύεται η διάθεση και το εκπαιδευτικό ταλέντο των διδασκόντων. Συνεπώς, ο διαχωρισμός σε εξεταζόμενα και διδασκόμενα μαθήματα είναι ατυχής και θα αποδειχθεί στην πράξη άστοχος ως προς τον επιδιωκόμενο σκοπό.
•Το Νέο Εξεταστικό Σύστημα παρά το γεγονός ότι εξασφαλίζει περισσότερες ευκαιρίες σε σχέση με το αρχικά εξαγγελθέν εξακολουθεί να υπηρετεί αυτό το οποίο παλαιότερα αποκαλούσαμε στις δεκαετίες του ‘80 και του ’90 «Σύνδρομο της 2ης Δέσμης». Επί παραδείγματι, αν ένας μαθητής επιλέξει το Επιστημονικό Πεδίο εξειδίκευσης των Σχολών Υγείας θα διαγωνισθεί στην Νεοελληνική Γλώσσα, τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία. Αποστερούμενος, ωστόσο, άλλων επιλογών και θέτοντας τον εαυτό του, χωρίς συχνά να το συνειδητοποιεί, στον κίνδυνο μιας διεκδίκησης υψηλού ανταγωνισμού η οποία θα αφήνει εκτός των Πανεπιστημίων μας αξιόλογους μαθητές έτοιμους μετανάστες προς την υψηλού κόστους φυγή στην αλλοδαπή.
•Το γεγονός ότι οι μαθητές που προσανατολίζονται προς το Επιστημονικό Πεδίο εξειδίκευσης των Σχολών Υγείας διαθέτουν και την επιλογή των Μαθηματικών του Προσανατολισμού προκειμένου να διευρύνουν τις επιλογές τους προς τις Θετικές Σπουδές, δεν αναιρεί το σημαντικό πρόβλημα που προαναφέραμε καθώς εξαναγκάζονται να προετοιμάζονται στα Σχολεία μας σε τμήματα πολλών ταχυτήτων με υποψηφίους διαφορετικών Προσανατολισμών.
•Αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα το γεγονός ότι από τη διαδικασία εισαγωγής φοιτητών στις Παιδαγωγικές Σχολές, υπό κάποιες προϋποθέσεις, αλλά και από την εισδοχή στις Σχολές Υγείας απουσιάζουν τα Μαθηματικά. Το Διεθνές παράδειγμα αλλά και οι απαιτήσεις των σπουδών είναι απολύτως αποκαλυπτικές αναφορικά με την αξία τους σε Όλες τις Επιστήμες. Υπενθυμίζουμε άλλωστε αυτό το οποίο διαχρονικά έχει καταγραφεί ως υπέρτατη αξία της Παιδείας και Ανάγεται στο Πρώτο Οργανωμένο Σχολείο της Αρχαιότητας, το Σχολείο των Σουμερίων 4.000 χρόνια πριν. «Εγγράμματος λογίζεται όποιος ξέρει να γράφει, να διαβάζει και να λογαριάζει.» Ατυχώς πλήθος ερευνών αποδεικνύει το Έλλειμμα της Μαθηματικής Παιδείας των αποφοίτων μας σε βασικές πράξεις και σκέψεις.
•Η εμπειρία των Εξεταστικών Συστημάτων ανά τον κόσμο συνδυάζει την Αξία του Απολυτήριου Τίτλου και την Εξέταση σε μια τετράδα μαθημάτων από τα οποία δεν απουσιάζει η Γλώσσα και η Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Ιστορία και ένα τέταρτο μάθημα σχετιζόμενο με το περιεχόμενο των Ανώτατων Σπουδών. Αντιθέτως, το Εγχώριο Εξεταστικό Σύστημα θεωρεί επί παραδείγματι ως διαβατήριο εισαγωγής σε ένα ευρύτατο φάσμα Ανθρωπιστικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών τα Λατινικά και όχι ένα μάθημα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Δεν παραγνωρίζουμε μια σημαντική και σπουδαία αρχαία γλώσσα όπως τα Λατινικά, ωστόσο δεν μπορεί να αποτελεί διαβατήριο εισαγωγής για τις Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες. Πολύ περισσότερο για τα τμήματα της Ψυχολογίας τα οποία επιζητούσαν ως εξεταζόμενο μάθημα βαρύτητας και τα Μαθηματικά και τα Στοιχεία της Στατιστικής μια απαίτηση η οποία αγνοήθηκε.
•Το Νέο Εξεταστικό Σύστημα το οποίο προαναγγέλλεται ως μεταβατικό για την επόμενη διετία θα πρέπει να προσθέσει σε κάθε Προσανατολισμό επιλεγόμενα μαθήματα για να εξασφαλιστεί και η οριζόντια κινητικότητα των υποψηφίων και ο έλεγχος των προαπαιτούμενων γνώσεων για την επιτυχή αποπεράτωση των ανώτατων σπουδών.
•Να υπογραμμίσουμε με έμφαση τον πρόχειρο διαχωρισμό των Τμημάτων της Πληροφορικής σε δύο Επιστημονικά Πεδία χωρίς πειστική τεκμηρίωση καθώς και τον περιορισμό του μαθήματος της Φυσικής σε ένα μόνο Προσανατολισμό παραβιάζοντας την αναγκαία Αρχή των Συγκοινωνούντων Πεδίων.
•Με επίγνωση του γεγονότος ότι δεν μπορούν εδώ και τώρα να αναθεωρηθούν οι αδυναμίες τις οποίες προδιαγράψαμε, επιθυμούμε ως μαχόμενοι Δάσκαλοι να ξεκινήσει άμεσα ο Εθνικός Διάλογος για όλες τις πτυχές της Παιδείας μας με αιχμή τη δίκαιη αξιολόγηση όλων των συντελεστών της εκπαίδευσης και να μην επικυρωθεί το νεοελληνικό ρητό «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Από αυτόν τον διάλογο δεν μπορούν να εξαιρεθούν οι Έλληνες Εκπαιδευτικοί Φροντιστές, οι οποίοι θα κληθούν ως ένα παράλληλο απογευματινό λαϊκό σχολείο να υπηρετήσουν όχι μόνο τις γνωστικές απαιτήσεις των δοκιμασιών εισαγωγής αλλά και το αδιάβλητο και το αξιοκρατικό των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Να υπενθυμίσουμε εδώ τη Μαύρη Βίβλο των εξετάσεων του αείμνηστου Αριστείδη Πάλλα, καθώς μερικοί νεόκοποι οραματίζονται εξετάσεις χωρίς τον κεντρικό έλεγχο της συντεταγμένης πολιτείας.
Η παρούσα επιστολή εκφράζει την αγωνία και τους αγώνες όλων μας για ένα σχολείο προσηλωμένο στον εκπαιδευτικό στόχο της γενικής παιδείας και για ένα σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δίκαιο αξιοκρατικό και αδιάβλητο, το οποίο θα υπηρετεί την αδιάλειπτη φιλοδοξία της ελληνικής κοινωνίας να σπουδάσει τα παιδιά της σε ποιοτικά Πανεπιστήμια που θα προάγουν την κοινωνία και την οικονομία της γνώσης.
Τέλος, ως μάχιμοι Φροντιστές θέλουμε να υπογραμμίσουμε υπερβαίνοντας τη συντεχνιακή μας ωφέλεια ότι το βασικότερο μειονέκτημα του νέου μεταβατικού συστήματος είναι η παντελής απουσία της προσμέτρησης των σχολικών βαθμών. Παρά το αναμφισβήτητο γεγονός ότι η συμβολή των σχολικών επιδόσεων εκκολάπτει σε σημαντικό βαθμό τη μαύρη παιδεία των ιδιαιτέρων μαθημάτων επίορκων λειτουργών που εμπορευματοποιούν τις σχολικές επιδόσεις, υποστηρίζουμε με θέρμη την προσμέτρηση των βαθμών για να μην απαξιωθεί το Λύκειο και να καταστεί ένας τριετής προθάλαμος προετοιμασίας τεσσάρων μαθημάτων.
Γιώργος Χατζητέγας , Φυσικός – Φροντιστής και Γιάννης Ζαμπέλης , Μαθηματικός – Φροντιστής
Φροντιστήριο & Το Δέον Γενέσθαι
Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση αποδέχομαι τιμητικές προσκλήσεις … Ο Μιχάλης Χαρίσης με κάλεσε σε μια ζεστή εκδήλωση επίδοσης Βραβείων στους Εξαίρετους Μαθητές του … Μαζί με την Εύα Φουντουλάκη και τον Γιώργο Δημάκο η εκδήλωση εξελίχθηκε σε ένα Σεμινάριο Επιτυχίας … Εξίσου τιμητική και η πρόσκληση από τον παλιό μας Πρόεδρο Τάκη Δρούτσα … Σπουδαίο σεμινάριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού αύριο Κυριακή στις 11.00 στο Δημαρχείο του Αμαρουσίου με εισηγητή τον δικό μας Κωνσταντίνο Παπαγιαννούλη και την ομάδα της “Επαγγελματικής Πυξίδας” … Μια σπονδυλωτή εκδήλωση οργανωμένη μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια … Εντυπωσιακές στατιστικές και πρωτόγνωρες τεχνικές , οι οποίες αποδεικνύουν ότι το Ελληνικό Φροντιστήριο έχει κερδίσει κατά κράτος το στοίχημα του ΣΕΠ και του Μηχανογραφικού … Να θυμίσω τους Προδρόμους : τον Κατσανέβα , τον Γιαννακουδάκη και πολλούς ακόμα οι οποίοι επικύρωσαν τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό στα Φροντιστήρια το 2000 με ένα σπουδαίο Συνέδριο στο Καβούρι … Για να θυμούνται οι Παλιοί και να μαθαίνουν οι Νέοι ! Μετά ανέλαβε η νεότερη γενιά της Orientum , της Employ και πολλοί ακόμα . Εισηγητές υψηλού επιπέδου όπως ο Παυλάκος , ο Μιχαλούλης , ο Κουτρουμπέλης , ο Στρατηγάκης , ο Κότιος , ο Ταουσάνης και πολλοί ακόμα σαρώνουν την Ελλάδα αποδεικνύοντας ότι τα Φροντιστήρια είναι και Σταθμοί Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού … Αισθάνομαι ταπεινός Συνοδοιπόρος αυτής της Μεγάλης Πορείας … Πρωτεργάτης μεταξύ των άλλων η Έφη Παπαδέα … Αυτήν που πρόσφατα Διαγράψαμε από την Προσομοίωση ικανοποιώντας τις προεδρικές ανασφάλειες … Δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της τελευταίας κρίσης … Είναι γνωστό ότι η Επιτυχία έχει πολλούς Γονείς ενώ η Αποτυχία είναι Ορφανή … Πρέπει ωστόσο να υπογραμμίσω ότι στην Κρίση που διανύουμε πολλά Ιστορικά Στελέχη του κλάδου μας με γνωριμίες και αναγνώριση Όρθωσαν το Ανάστημά τους … Ο Δρούτσας , η Παπαδέα , ο Πετρόπουλος , ο Αμοιραδάκης , ο Αμπατζίδης , ο Κελάφας , ο Φωτακίδης και πολλά Ιστορικά Μέλη έδωσαν και δίνουν τον προσωπικό τους αγώνα … Ευτυχώς εδώ , ο στόχος και η επιδίωξη είναι αυτονόητη και δεν επιδέχεται παρερμηνειών … Θεωρώ όμως χρήσιμο να υπερβούμε την προεδρική ανασφάλεια που απαγορεύει τις συζητήσεις , δίκην λογοκρισίας και , τις πρωτοβουλίες των Ιστορικών Στελεχών … Όχι για να κηδεμονεύσουμε τη “Προεδρική μας Δημοκρατία” αλλά για να προσπεράσουμε όχι μόνο την παρούσα κρίση και εκείνες που επέρχονται … Μιλώντας με πολλούς τις τελευταίες εβδομάδες διαπίστωσα ότι ένα Οργανωμένο με Ανοιχτές Επιτροπές Συνέδριο Θέσεων αποτελεί κοινό τόπο και απαίτηση … Έλεγα χαρακτηριστικά σε μια Συνεύρεση παλαιών Συντρόφων τις τελευταίες μέρες : “Η συντεταγμένη μας έκφραση , η ΟΕΦΕ έχει κερδίσει πολλά τις τελευταίες δεκαετίες … Το ’95 στην Κρίση των Συμβάσεων ήταν καλύτερα οργανωμένη απ’ ότι το ’85 … Το ’98 , το ’99 και Εντεύθεν με την Πολιτική των Ανοιχτών Συνεδρίων , με τα “Φροντιστηριακά Δρώμενα” και με τον Ιστότοπο των Φροντιστών , η ΟΕΦΕ πέρασε Μηνύματα στην Ελληνική Κοινωνία … Το 2000 με την Προσομοίωση Επέτυχε με υγιή τρόπο την Οικονομική της Αυτοδυναμία και Επικύρωσε την Εκπαιδευτική της Δύναμη … Σημαντικά τα βήματα και στην Ποιότητα και τη Διεθνοποίηση των Φροντιστηρίων …. Σήμερα , υπάρχουν σημαντικές προϋποθέσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν σε ένα Συνέδριο Θέσεων” … Αντί επομένως να περιμένουμε την επόμενη κρίση ας προετοιμαστούμε υπερβαίνοντας φοβίες και ανασφάλειες … Κυοφορείται για παράδειγμα αυτές τις μέρες ένα πολύ σημαντικό κείμενο ως Δημόσια Παρέμβαση στο Εξεταστικό και θλίβομαι γιατί εμείς ως Φροντιστές που γνωρίζουμε τα θέματα δεν έχουμε πράξει το αυτονόητο … Η Οργανωτική Πρόοδος και η Εκπαιδευτική Καταξίωση θα πρέπει να συμπληρωθεί εδώ και τώρα με Θέσεις Σοσιαλιστικού Φιλελευθερισμού , για να το πω Προκλητικά μήπως και Κατανοηθεί …
Επί του Πιεστηρίου και του Αγίου
Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες η σημερινή κατεύθυνση αναφορικά με το άρθρο 46 είναι το ζήτημα των αργιών να επιστρέψει στα πλαίσια των παλαιότερων συμβάσεων … Δηλαδή , 24 Δεκεμβρίου με 3 Ιανουαρίου και από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα … Αναφορικά με τις Κυριακές δεν έχω ακριβή πληροφόρηση … Πρέπει να τονίσω ωστόσο ότι οι πιέσεις αναφορικά με την τήρηση της νομιμότητας των αποδείξεων και των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι μεγάλες … Το Ιστολόγιο κατακλύστηκε σήμερα από αναρίθμητα μηνύματα Συναδέλφων … Σε ανάλογη ατμόσφαιρα και το Facebook … Ο Άγιος Γεώργιος είναι προστάτης των Βλάχων … Η παροιμία που ανέγραψε ο Μαντέλας “Όπου βρεις Βλάχο και Φίδι … Πάτα τον Βλάχο” προέρχεται από τον επιτρεπόμενο ευφημισμό της επιμονής μας … Ο Άγιος πάντως στην κλασσική του εικονογράφηση πατάει το Φίδι … Στην συλλεκτική φωτογραφία ο “πολιούχος” Άγιος Γεώργιος της Baiasa που έκλεισε φέτος τα 200 χρόνια … Σας Ευχαριστώ για τις Ευχές σας και Υπόσχομαι ότι θα Απαντήσω σε Όλους …