Πριν από τρεις εβδομάδες δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» (7/4 , Τέχνες και Γράμματα) ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του Τόμας Φρίντμαν με θέμα την εκπαίδευση στον 21ο αιώνα . Ο Αμερικανός αρθρογράφος μεταφέρει την επικοινωνία του με τον Tony Wagner , ειδικό σε θέματα εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ . Ο καθηγητής επιμένει πως «η εκπαίδευση σήμερα δεν καταφέρνει συστηματικά να προσθέσει την αξία και να διδάξει τις δεξιότητες που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία στην αγορά εργασίας» . Κατά τη γνώμη του στόχος της δεν θα έπρεπε να είναι πώς να καταστήσει κάθε παιδί «έτοιμο για το πανεπιστήμιο» , αλλά «έτοιμο για καινοτομία» , έτοιμο να προσθέσει αξία σε οτιδήποτε κάνει . «Καθώς η γνώση είναι διαθέσιμη σε κάθε συσκευή συνδεδεμένη με το Ιντερνετ, αυτά που γνωρίζεις μετρούν λιγότερο από αυτά που μπορείς να κάνεις με όσα γνωρίζεις . Η ικανότητα για καινοτομία , η ικανότητα να λύνεις δημιουργικά τα προβλήματα ή να φέρνεις στο φως νέες δυνατότητες και οι δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη , η επικοινωνία και η συνεργασία είναι πολύ πιο σημαντικές από την ακαδημαϊκή γνώση» , σημειώνει ο Tony Wagner . Και ο Τόμας Φρίντμαν επικροτεί : «Για τη δική μας γενιά ήταν εύκολο. Επρεπε να “βρούμε” μια δουλειά . Τα παιδιά μας, όμως , θα πρέπει να “εφεύρουν” μια δουλειά . Σίγουρα , τα πιο τυχερά θα βρουν την πρώτη δουλειά τους , αλλά ακόμη και αυτά θα πρέπει να επανεφευρίσκουν και να αναδιοργανώνουν αυτήν τη δουλειά πολύ πιο συχνά από τους γονείς τους , αν θέλουν να προοδεύσουν στο πεδίο που διάλεξαν» . (πηγή “Καθημερινή”)
Boom in Private Tutors
Fleet Tutors , a leading national home tuition agency , has seen the number of students rise by 42% to more than 10,000 . London-based agencies Tutor House and Holland Park Tuition reported increases of 30% and 27% respectively . Holland Park Tuition employs 1,500 tutors and recruits 100 more each month. Kumon, which takes children as young as two , has 658 centres across the UK , 52 more than this time last year . In 2006 , it had just over 49,000 children , mainly of primary school age – now it has almost 70,000 .(source the Guardian)
Κίνημα ΣΕΠ
Μαύρα & Ροζ τα Ιδιαίτερα του Λυκειάρχη
Άκρως διδακτική , η ιστορία της σεξουαλικής παρενόχλησης και των ιδιαίτερων μαθημάτων από καθηγητές του δημοσίου και για την τοπική κοινωνία της Φιλιππιάδας , όπου είναι εν εξελίξει η γνωστή ιστορία , αλλά και για άλλες περιοχές της περιφέρειάς μας . Για παράδειγμα , μπορεί ο διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Άρτας Ν. Ράπτης , να διαβεβαιώσει ότι στην περιοχή ευθύνης του , δεν υπάρχουν καθηγητές του δημοσίου , οι οποίοι κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα , σε μαθητές τους οποίους στην συνέχεια συναντούν στην αίθουσα του δημόσιου σχολείου ; Μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχει ακούσει , για το «όργιο» των ιδιαιτέρων και τον χορό του μαύρου χρήματος πίσω απ’ αυτά ; (άρθρο του Κώστα Γκέτση στην Γνώμη της Άρτας)
Οι Χαμένες Μέρες και Ώρες του Ελληνικού Σχολείου
Η επίδραση, όμως , της πρωτόγνωρης κρίσης που βιώνει η κοινωνία μας δημιουργεί κινήματα και εκτρέφει ελπίδες . Καταγράφω το κίνημα των εκδηλώσεων της συμβουλευτικής και του επαγγελματικού προσανατολισμού , το οποίο μεταφράζεται σε εκατοντάδες ανοικτά σεμινάρια στο κέντρο και στην περιφέρεια , με μια πρωτοφανή συμμετοχή μαθητών και γονέων που αναζητούν ποιοτικές και ανταποδοτικές σπουδές . Οι νέοι μας ανακαλύπτουν ξανά την αξία των σπουδών και της προσπάθειας η οποία καταρρακώθηκε τις δεκαετίες της ευδαιμονίας από την προσμονή της επαγγελματικής αποκατάστασης μέσω μιας κρατικής αντιμισθίας . Καταγράφω και το κίνημα των χιλιάδων γονέων που κατέθεσαν αιτήσεις συμμετοχής των παιδιών τους στις εξετάσεις των Πρότυπων και Πειραματικών Γυμνασίων . Οι γονείς αναζητούν για τα παιδιά τους το καλύτερο σχολείο και δεν αρκούνται στη φιλοσοφία του εξισωτισμού , της μετριότητας και της ομοιομορφίας … (ένα άρθρο στην “Αιχμή”)