Είμαστε μια Ωραία Ατμόσφαιρα

«Μετά από εξαντλητικό διάλογο στη Βουλή, στη Διακομματική Επιτροπή και με τη συμφωνία σχεδόν όλων των κομμάτων, έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο για το Νέο Λύκειο και το Τεχνολογικό Λύκειο και θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη που δεν κατορθώθηκε να κατατεθούν προς ψήφιση. Θέλω να διαβεβαιώσω ωστόσο ότι οι μαθητές της πρώτης Λυκείου, που παρακολουθούν το μεταβατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει και την ερευνητική εργασία, θα έχουν ένα μεταβατικό πρόγραμμα για τη δευτέρα Λυκείου. Παράλληλα για τους μαθητές που θα πάνε την προσεχή σχολική χρονιά στην πρώτη Λυκείου διευκρινίζω ότι θα δώσουν εξετάσεις με το υπάρχον σύστημα με μια μικρή προσαρμογή της ύλης στο πρόγραμμά τους. Θα ήθελα επίσης να ξεκαθαρίσω ότι οι μαθητές που πάνε την επόμενη σχολική χρονιά στην τρίτη γυμνασίου θα δώσουν εξετάσεις με το νέο σύστημα, προσαρμοσμένο στην ύλη των μεταβατικών ωρολoγίων προγραμμάτων». Τάδε έφη Εύη και όποιος κατάλαβε ! Η φαρσοκωμωδία όμως συνεχίζεται σύντροφοι γιατί οι ιστορίες και οι δικαιολογίες δεν έχουν τελειωμό. Απολαύστε τη συνέχεια !

Για τα θέματα του Υπουργείου Παιδείας:
«Ο κ. Μπαμπινιώτης παρέλαβε όλα εν εξελίξει, ακόμη και η προμήθεια του χαρτιού, για τα βιβλία της επόμενης σχολικής χρονιάς, είχε ολοκληρωθεί, οι προετοιμασίες για τις πανελλήνιες εξετάσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη και πρόσφατα υπογράφηκε η σύμβαση για τα τετράδια των εξετάσεων. Απαντώ σε ορισμένες αντιλήψεις ότι κάποιος είναι «Μεσσίας» και ότι ήρθε να λύσει όλα τα προβλήματα της Παιδείας».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν συμφωνεί για την θεσμοθέτηση μόνιμου Υπουργού Παιδείας:
«Σε Δημοκρατίες δεν νοούνται μόνιμοι Υπουργοί, αυτό παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε άλλα «αλήστου μνήμης» καθεστώτα. Δεν θα είχα όμως πρόβλημα στην θεσμοθέτηση μόνιμου Υφυπουργού, ο οποίος θα διασφαλίζει την συνέχεια του κυβερνητικού έργου, για να σταματήσει το φαινόμενο το ότι έρχεται μια νέα κυβέρνηση και καταργεί όλα όσα δημιούργησε η προηγούμενη. Προφανώς αυτό δεν με αφορά, μιλώ ως πολιτικός ».

Αναμετρήσεις στην Τουρκική Παιδεία

Συγκλονιστικές αναμετρήσεις πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες στην τουρκική παιδεία με αφορμή την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που καθιερώνει την υποχρεωτική δωδεκάχρονη σχολική φοίτηση. Στο στόχαστρο βρέθηκαν και τα τούρκικα φροντιστήρια τα οποία δέχθηκαν την επίθεση των λαϊκιστών της κρατικής παιδείας που ονειρεύονται και εκεί την εξαφάνισή τους. Δείτε το ρεπορτάζ αγγλόφωνων τουρκικών εφημερίδων και την δική μας παρέμβαση ως ENES στα ΜΜΕ της γείτονος.

The important role of the supplementary education

 The phenomenon of supplementary education for the exams to university is an important event not only in all European countries but also throughout the world. The European Union on recent research in all European countries noted the large size of the parallel afternoon education. The research «The challenge of shadow education» which is easily find on internet shows that support forms of education with a different name in each country contribute to the elevation of education indicators. Great analysts point to the necessity of non-formal education in modern reality. In many countries educational reforms in the past tried to mitigate the phenomenon without any result. Some believe that improving public education will eliminate forms of supportive assistance for school and the entrance exams. However, research in many European countries show that students who are very good and go to very expensive private schools also have high-school help to ensure their entry into the best universities in the most sought-after schools. The afternoon support is a fact which historically occurred in the first organized school, school of the Sumerians, 4000 years ago. The need of ongoing assistance for school and exams bother fans of state education because removes its monopoly. The argument that parents pay isn’t able to claim any disappearance of non-formal education. The state has to turn to implementing voucher system for economically weak people just like the USA with the program «No Child Left Behind». The politics of creative cooperation of state and private education will give the best results. If we remove the exams then we will not make champions but illiterates.

 George Hagitegas – President of ENES

 

Οι Μαχητικές Μειοψηφίες Επιζούν

«Χρυσό συμβιβασμό» αναζητούν στην κυβέρνηση για το θέμα των πανεπιστημίων προκειμένου να αποφύγουν την εκδήλωση μιας κρίσης, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραίτηση τον Γιώργο Μπαμπινιώτη. Εντολή για την πλήρη εφαρμογή του νόμου για τα πανεπιστήμια και την επανασύνδεση της χρηματοδότησής τους με την εκλογή Συμβουλίων Διοίκησης από το ερχόμενο έτος έδωσε χθες ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στον υπουργό Παιδείας. Από την πλευρά της η Αννα Διαμαντοπούλου έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο κ. Μπαμπινιώτης (αποσύνδεση της χρηματοδότησης και 7μελής επιτροπή που θα κάνει προτάσεις βελτιώσεων) πρέπει να έλθουν στη Βουλή, από την οποία όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα εγκριθούν. (πηγή “τα Νέα”)

Στα Πρόθυρα της Παραίτησης

“Ο σημερινός υπουργός Παιδείας (χωρίς υπουργικό μισθό, χωρίς συμβούλους, χωρίς κινητά τηλέφωνα κ.λπ.) ούτε ψάχνει για δουλειά, ούτε διεκδικεί αξιώματα, ούτε εξαρτάται από κανένα κόμμα, ούτε θα πολιτευθεί. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας το μόνο που προσπαθώ είναι να λύσω υπαρκτά προβλήματα που απασχολούν την ελληνική οικογένεια σε μια κρίσιμη περίοδο: πανελλαδικές εξετάσεις, βιβλία στα σχολεία για την επόμενη χρονιά, προετοιμασία για ουσιαστικές αλλαγές στην Παιδεία και στο σύστημα εξετάσεων για τα ΑΕΙ, ηρεμία και διάλογος για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια. Η εξέλιξη των πραγμάτων τις επόμενες ημέρες θα δείξει αν έχει νόημα να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια” (Δείτε το ρεπορτάζ στα Νέα για αυτούς που εμείς αποκαλούμε λύκους της στέπας και έχουν φέρει τον νέο Υπουργό στα πρόθυρα της παραίτησης )