“Θέλω να πω επίσης, ότι οι μαθητές έγκαιρα θα μάθουν για τη μορφή μηχανογραφικού δελτίου που δεν θα διαφέρει πολύ από τη μορφή του περσινού. Το μηχανογραφικό θα συμπληρωθεί και πάλι μετά την ανακοίνωση των βαθμών. Δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί, μόνο βελτιώσεις προς όφελος των μαθητών, καθοδόν προς ένα νέο εξεταστικό σύστημα.” Αυτά δήλωσε λίγο πρίν η Εύη. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον αριθμό των εισακτέων η υφυπουργός είπε: “Ο αριθμός των εισακτέων, έχει να κάνει και με τις στρατιωτικές σχολές, αλλά έχει να κάνει και με το σύνολο των άλλων σχολών. Υπάρχει μια διαδικασία που ακολουθείται, όπως κάθε χρόνο. Θα ανακοινωθεί εγκαίρως.Όλα στην ώρα τους. Ανακοινώσαμε νωρίτερα το πρόγραμμα. Εγκαίρως θα έχετε τα πάντα. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλές και πολύ ουσιαστικές επεξεργασίες για ένα νέο εξεταστικό σύστημα που από πέρσι θέλει να φύγει από την παπαγαλία και να πάει σε ένα πολύ πιο ουσιαστικό σύστημα, όπως αυτό αποτυπώνεται στην προσπάθεια που κάναμε στην Α’ Λυκείου με την ερευνητική εργασία (project). Είμαστε στην τελική επεξεργασία. Η αλλαγή του εξεταστικού συστήματος είναι ένα σύνθετο εγχείρημα. Μόλις ολοκληρωθεί, θα ανακοινωθεί.”
Η Επιβράβευση της Συλλογικής Συνέπειας
Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη την Κυριακή 29 Ιανουαρίου η ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τίτλο “Επιλέγω σπουδές” του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Δυτικής Μακεδονίας. Στην κατάμεστη αίθουσα της ΛΑΦ Κοζάνης, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν μέσα από τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσίασε ο εισηγητής κ. Στράτος Στρατηγάκης (Μαθηματικός Ερευνητής, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, μέλος της ΕΛΕΣΥΠ) για τις επιδόσεις των μαθητών ανά κατεύθυνση και μάθημα τις προηγούμενες χρονιές στις πανελλήνιες, αλλά και γενικότερες πληροφορίες για τη επιτυχημένη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί μερικά χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την ημερίδα, όπως τα κατέγραψε η κάμερα του kozan.gr … Κατάμεστες παρά το πολικό ψύχος των ημερών και οι αίθουσες των εκδηλώσεων στην Πτολεμαΐδα και την Φλώρινα . Οι συνάδελφοι της Δυτικής Μακεδονίας έχουν καθιερώσει τις ημερίδες ΣΕΠ εδώ και μια τουλάχιστον δεκαετία και εισπράττουν την αναγνώριση μαθητών και γονέων. Όσοι μοχθούν συστηματικά , υπομονετικά και συλλογικά αποθησαυρίζουν αξιοπιστία για όλους . Καλή επιτυχία και στις επικείμενες εκδηλώσεις στα Γρεβενά και την Καστοριά !
Δύσκολη η Αυτοκριτική
Οι εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουν τις αδυναμίες τους, αλλά δύσκολα κάνουν αυτοκριτική. Ο ένας στους δύο θεωρεί ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει να πάρει μέτρα για την επιστημονική και παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευτικών, καθώς δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στην επιστήμη τους με το πέρασμα των χρόνων μετά τον διορισμό τους. Ταυτόχρονα, ζητούν καλύτερες υποδομές και εξοπλισμό. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το πρόγραμμα εθελοντικής αυτοαξιολόγησης των εκπαιδευτικών κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά 2011-12, το οποίο οργανώθηκε από το Παρατηρητήριο Αξιολόγησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.(Δείτε τα στοιχεία που προέκυψαν στο δημοσίευμα της “Καθημερινής”)
Το Πρόγραμμα των Πανελλαδικών
Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αρχίσουν τη Δευτέρα 21/05/2012, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄) θα αρχίσουν την Τρίτη 22/05/2012. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν στις 16/06/2012 και η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί περί τα μέσα Ιουνίου. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν στις 11/06/2012. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2012 που μόλις αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπυργείου της Παιδείας .
Γειά σου Δάσκαλε
Δάσκαλοι και καθηγητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων που συμβάλλουν στη βελτίωση της απόδοσης των μαθητών τους στις εξετάσεις φαίνεται ότι επιφέρουν γενικότερες και μακροπρόθεσμες θετικές συνέπειες στη ζωή των μαθητών αυτών, πέραν της ακαδημαϊκής τους ζωής – μεταξύ άλλων, σε δείκτες που αφορούν χαμηλότερα ποσοστά σε εγκυμοσύνες εφήβων, περισσότερες εγγραφές σε πανεπιστήμια και μεγαλύτερους μισθούς, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρακολούθησε τη ζωή 2,5 εκατομμυρίων μαθητών σε διάστημα 20 ετών. Δείτε το δημοσίευμα των Νέων που αναδημοσιεύουν την έρευνα απο την εφημερίδα New York Times μαζί με τις απόψεις διακεκριμένων Δασκάλων. Κάπως έτσι, Κυριακή πρωί, θυμήθηκα το Βολιώτη παλαίμαχο Φροντιστή που με συγκίνηση μας έλεγε στη βράβευσή του ότι η πιο τιμητική προσφώνηση των χιλιάδων παλιών του μαθητών είναι το “Γειά σου Δάσκαλε” !