Κοινό μυστικό των ανθρώπων της Εκπαίδευσης αποτελεί εδώ και καιρό η διενέργεια φροντιστηρίων από καθηγητές του δημοσίου, κατά παράβαση της νομοθεσίας. Το θέμα αποκτά ενδιαφέρον, αν συνυπολογίσει κανείς την έρευνα και τους υπολογισμούς του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων για τη διάσταση που έχει πάρει σήμερα η συγκεκριμένη παρανομία. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Άδωνις Μυλωνάς δήλωσε στη «Σ» ότι ο αριθμός των παράνομων φροντιστηρίων σήμερα έχει ξετιναχθεί στα 1000 με 1500 περίπου, δηλαδή σχεδόν ο τριπλάσιος από τα νόμιμα που δεν ξεπερνούν τα 250. «Ένα μεγάλο ποσοστό των 7000 περίπου διορισμένων καθηγητών κάνει το απόγευμα παράνομα μαθήματα», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου.
Να αναφερθεί ότι εκτός από τους διορισμένους καθηγητές, υπάρχουν και αρκετοί αδιόριστοι που κάνουν φροντιστήριο χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές που απαιτούνται με βάση τη νομοθεσία. «Ανοίγουν φροντιστήρια, χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς πολεοδομική και επιστημονική άδεια», είπε ο Αδωνις Μυλωνάς.
Εκμετάλλευση γονιών και μαθητών
Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις του προβλήματος στους μαθητές, ο κ. Μυλωνάς απάντησε ότι τίθεται το θέμα των υπερχρεώσεων. «Αρκετοί διορισμένοι καθηγητές εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι είναι οι βαθμολογητές των μαθητών, για να εξαναγκάσουν τους γονείς να αγοράσουν τις υπηρεσίες τους», υποστήριξε ο Άδωνις Μυλωνάς. Συμπλήρωσε ότι οι γονείς στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν το καλύτερο για τους μαθητές πληρώνουν πολλές φορές τις διπλάσιες τιμές από ό,τι θα πλήρωναν σε ένα νόμιμο φροντιστήριο.
12Χ50 την ώρα
Ενδεικτική είναι η περίπτωση εκπαιδευτικού που εργάζεται σε δημόσιο σχολείο και παράλληλα κάνει παράνομα φροντιστήριο σε 12 μαθητές, έναντι 50 ευρώ την ώρα. «Έχει ήδη καταγγελθεί τουλάχιστον πέντε φορές ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός, ο οποίος μέχρι σήμερα συνεχίζει να διδάσκει παράνομα», υποστήριξε ο κ. Μυλωνάς.
Θέμα ασφάλειας
Ο Άδωνις Μυλωνάς τόνισε ότι το κύριο πρόβλημα είναι όμως άλλο. «Για να δοθεί άδεια λειτουργίας σε ένα φροντιστήριο τίθενται και θέματα ασφάλειας. Πρέπει να έχουν για παράδειγμα έξοδο κινδύνου, πυρίμαχες, ακόμη και ειδικά φώτα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Αν για παράδειγμα γίνει ένα ατύχημα και ξεσπάσει πυρκαγιά, τότε ποιος θα φταίει;», διερωτήθηκε ο κ. Μυλωνάς. Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα ιδιωτικά φροντιστήρια επενδύουν χρήματα για να γίνονται σωστοί και λειτουργικοί χώροι διδασκαλίας, όπου οι μαθητές πηγαίνουν για να μάθουν με τον τρόπο και τις συνθήκες που ορίζουν οι κανονισμοί.
Δύο και… χωρίς… τον κούκο
Προβληματισμό προκαλεί στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Φροντιστηρίων η διαδικασία που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας για έλεγχο των παράνομων φροντιστηρίων. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου ανέφερε ότι «από τις 5000 περίπου καταγγελίες που έγιναν από εμάς και ιδιώτες τα τελευταία δέκα χρόνια, μόνο δέκα άτομα έχουν καταδικαστεί». Πρόσθεσε ότι η αναποτελεσματικότητα αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι έλεγχοι διενεργούνται από μόνο δύο λειτουργούς για όλη την Κύπρο. «Οι έλεγχοι των δύο λειτουργών γίνονται μόνο κατόπιν καταγγελίας. Όταν επιβεβαιωθεί ότι πράγματι υπάρχει παρανομία, τότε ειδοποιείται η αστυνομία για να αναλάβει να κάνει τη δική της έρευνα, αφού μόνο εκείνη έχει την αρμοδιότητα να ασκήσει ποινική δίωξη.
Επίσης για να οδηγηθούν ενώπιον του δικαστηρίου θα πρέπει είτε να τους πιάσει επ’ αυτοφώρω, είτε να βρει άλλου είδους αποδείξεις», ανέφερε ο κ. Μυλωνάς.
Επίσης, οι καθηγητές, όπως ισχυρίζονται οι φροντιστές, εφευρίσκουν διάφορα τεχνάσματα για να μην εντοπιστούν, όπως για παράδειγμα λένε στους μαθητές να έχουν μαζί τους κάποιο… μουσικό όργανο, ένα βιβλίο επαγγελματικού προσανατολισμού ή θεατρικό κείμενο, ώστε σε περίπτωση «εφόδου» να υποστηρίξουν ότι τους βοηθούν σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες ή να βρουν το επάγγελμα που τους ταιριάζει.
«Αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι το έργο των λειτουργών και της αστυνομίας ώστε να τιμωρηθούν», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων.
Ετοιμάζουν πρόταση νόμου
Ο κ. Μυλωνάς εξέφρασε επίσης την ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται από τα ιδιωτικά φροντιστήρια αλλά και για να δοθεί ένα τέλος στην παρανομία. «Θέλουμε να κάνουμε ένα σωστό φροντιστήριο όπου θα εργαζόμαστε όλοι μέσα στους κανόνες τις αγοράς. Για να γίνει αυτό πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να εγκρίνουμε, αλλά και να τα ελέγχουμε», ανέφερε ο κ.Μυλωνάς,.
Πρόσθεσε, ότι ήδη έχει κατατεθεί πρόταση νόμου στην Επιτροπή Παιδείας, μέσω του πρόεδρου της Νίκου Τορναρίτη, η οποία όταν ψηφιστεί θα κατοχυρώνει το επάγγελμα του φροντιστή. Η πρόταση περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση του επιθεωρητή, ο οποίος θα έχει την εξουσιοδότηση να ελέγχει αλλά και να ασκεί ποινικές διώξεις. Η συζήτηση της πρότασης από την Επιτροπή Παιδείας αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος Νοεμβρίου, «όταν θα έχουν διευθετηθεί κάποιες πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο Άδωνις Μυλωνάς.
Οργανώνονται τα Φροντιστήρια της Ευρώπης
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, στις 30 του μήνα, αναμένεται να ιδρυθεί η Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Φροντιστηρίων με πρωτοβουλία της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Τουρκίας, είπε ο Άδωνις Μυλωνάς. Συμπλήρωσε ότι «μας έχουν προσεγγίσει και συνάδελφοι από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία και βρισκόμαστε κοντά στην ίδρυση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φροντιστηρίων, η οποία θα έχει ως στόχο να προβάλλει τον ρόλο των φροντιστηρίων στην παγκόσμια κοινωνία».