Tη «φωτεινή πλευρά της ζωής» θα προβάλλουν στο εξής μαθητές γυμνασίου και λυκείου από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία. Το θέμα αναδεικνύει η Ιωάννα Φωτιάδη από τις στήλες της σημερινής Καθημερινής. Το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «positive thinking» θέτει στο επίκεντρο τα -από όλους προσδοκώμενα πλέον- θετικά νέα και προτρέπει τους εφήβους να γίνουν άγγελοι καλών ειδήσεων. Από τον Σεπτέμβριο, όσοι μαθητές συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα κάνουν αποδελτίωση των πληροφοριών που διατίθενται στο Διαδίκτυο και στον Τύπο επιλέγοντας όσες διαθέτουν ένα θετικό πρόσημο ή ένα αισιόδοξο μήνυμα, θα τις μεταφράζουν στα αγγλικά, θα τις ταξινομούν ανάλογα με την κατηγορία (πολιτική, επιστήμη, αθλητικά, καλλιτεχνικά, περιβάλλον) και θα τις παρουσιάζουν στην ιστοσελίδα θετικών ειδήσεων www.positivenews.ro.
«Τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα η τηλεόραση μας βομβαρδίζουν καθημερινά με ειδήσεις, κυρίως αρνητικές, αγνοώντας πολλά εποικοδομητικά και θετικά νέα», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Πάνος Μήλιος, υπεύθυνος ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων της εταιρείας Dian. «Λόγω της οικονομικής κρίσης προωθείται μια αρνητική ψυχολογική στάση, η οποία επιδρά αρνητικά στην εύθραυστη ψυχολογία των παιδιών και των εφήβων». Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η χώρα που κατέθεσε την ιδέα για το εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι η Ρουμανία, που δοκιμάζεται από μια ανάλογη οικονομική κρίση και έχει προσφύγει στο ΔΝΤ. Στη φίλη βαλκανική χώρα, μάλιστα, ο δήμαρχος Βουκουρεστίου έχει αγκαλιάσει το πρόγραμμα, ενώ οι αρχές του διδάσκονται ήδη σε μεταπτυχιακά προγράμματα εκπαιδευτικών με στόχο μακροπρόθεσμα να ενσωματωθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η ιδέα βρήκε «ευήκοα ώτα» στις Βρυξέλλες, που ανέλαβαν τη χρηματοδότηση του προγράμματος για έναν χρόνο στο πλαίσιο του «life long learning». «Η φιλοδοξία μας, ωστόσο, είναι το πρόγραμμα να μείνει ζωντανό για πάντα και να συμβάλει στη δημιουργία μιας διαφορετικής νοοτροπίας στους νέους».
Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε μαθητές που ασχολούνται με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή ενδιαφέρονται για τη δημοσιογραφία. Τα οφέλη είναι αναμφισβήτητα πολλά, αφού εξασκείται η κριτική ικανότητά τους, βελτιώνονται οι γλωσσικές τους δεξιότητες, εκπαιδεύονται στην ομαδική δουλειά, ενώ συνηθίζουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο! Επί του πρακτέου, τα παιδιά θα απασχολούνται στις ελεύθερες ώρες που προβλέπονται στο σχολικό πρόγραμμα υπό την επίβλεψη ενός καθηγητή.
Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα να λάβουν μέρος και ανεξάρτητοι μαθητές από όλη την Ελλάδα, που θα διαθέτουν τον ανάλογο κωδικό και θα δουλεύουν από προσωπικό υπολογιστή. Επίσης, συν τω χρόνω θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ όλων των «αρθρογράφων», προκειμένου οι έφηβοι να ανταλλάσσουν ειδήσεις, αλλά και απόψεις. Προς το παρόν, από ελληνικής πλευράς συμμετέχει η Σχολή Μωραΐτη, την τεχνική υποστήριξη προσφέρει το Πολυτεχνείο Κρήτης, ενώ την υλοποίηση του προγράμματος έχει αναλάβει η Dian. Οι διοργανωτές, όμως, φιλοδοξούν ότι τους επόμενους μήνες τα σχολεία από όλες τις χώρες της Ευρώπης θα είναι 40 και οι μαθητές τουλάχιστον 4.000. Αντιστοίχως, εκτιμάται ότι ο ιστότοπος θα προσελκύσει αυξημένο αριθμό επισκεπτών, που θα αναζητούν μια εναλλακτική μορφή ενημέρωσης «φιλτραρισμένη» από την εφηβική ευαισθησία. Πάντως, η «πόρτα» είναι ανοιχτή και για τους αισιόδοξους ενήλικες. Η Dian καλεί όσους «ξετρυπώνουν» καλές ειδήσεις να τις αποστέλλουν στη διεύθυνσή της, προκειμένου να τις μεταφράσουν εν συνεχεία οι μαθητές.
Μονομελή και Διαβαθμισμένα !
Οι εγγραφές για την επόμενη σχολική χρονιά έχουν ουσιαστικά αρχίσει καθώς η προσέλευση ενδιαφερομένων μαθητών και γονέων ήταν διαρκής και πρώιμη κατά τη θερινή περίοδο. Τα διαφημιστικά έχουν τυπωθεί και τα δίδακτρα έχουν προαναγγελθεί. Οι εκπτώσεις προδιαγράφονται εντυπωσιακές ιδίως στην εισαγωγική και πολλά υποσχόμενη πρώτη τάξη του «Νέου Λυκείου». Ο ανταγωνισμός μεσούσης της κρίσης θα είναι σκληρός και αδυσώπητος . Τα δείγματα γραφής με τις πολιτικές του «δωρεάν» και των διδάκτρων κάτω του κόστους , δεν συνιστούν την οφειλόμενη κοινωνική ευαισθησία του κλάδου στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε και προφανώς υποκρύπτουν έλλειμμα νομιμότητας . Η διαφήμιση μονομελών έως τετραμελών τμημάτων με τα συνήθη δίδακτρα της αγοράς μπορούν να γίνουν κατανοητά και αποδεκτά μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που οι μέτοχοι του φροντιστηρίου είναι και οι μοναδικοί του καθηγητές . Το ωριαίο κόστος της νομιμότητας για τους συνεργαζόμενους καθηγητές είναι υψηλό πολύ μάλιστα υψηλότερο από τα μαύρα ιδιαίτερα που και οι ίδιοι κάνουν . Αυτό το γεγονός όμως δεν νομιμοποιεί κανένα σε «γκρίζες» πρακτικές «επιβίωσης» τις οποίες συχνά επικαλούνται αρκετοί συνάδελφοι . Το Φροντιστήριο υπερέχει ως διαβαθμισμένη ομάδα μαθητών και επίλεκτων δασκάλων και αλλοίμονο αν οι αξίες αυτές εκπίπτουν σε ένα ολέθριο ανταγωνισμό τιμών και μονομελών …διαβαθμισμένων τμημάτων . Αυτά για σήμερα μιας και το καράβι φεύγει σε λίγο ,στο προσφιλές όμως θέμα του ανταγωνισμού και των κυοφορούμενων σχημάτων πολυφροντιστηρίων θα επανέλθουμε γιατί ήδη μικροί αλλά ποιοτικοί και δυναμικοί όμιλοι τολμούν να ανοίγουν σε επίκαιρα σημεία εκπαιδευτικούς πολυχώρους δημιουργώντας την ευεργετική αναστάτωση της θεμιτής διαφοροποίησης σε όλους μας.
Legal Provision in Lithuania
Lithuania’s 2003 Law on Education introduced the concept of a freelance teacher, defined as a person licensed to engage in educational activity on an individual basis. A freelance teacher can provide non-formal education or implement programme modules that supplement pre-school curricula and/or formal education programmes. Freelance teachers have the right to work according to their individual programmes, choose methods and forms of pedagogical activity, and provide consulting and in-service assistance. The Law sets obligations for freelance teachers, including observing ethics, securing learners’ safety, having a workplace for teaching that meets hygiene requirements, and implementing the teaching process agreed upon with the students. The Law prohibits freelance teachers from tutoring their own students in mainstream schools. Source: Būdienė & Zabulionis (2006: 216)
Πρόσθετη Διδακτική Δημοτική Αποτυχία
Σύμφωνα με το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» που υλοποιεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, 55.000 άνεργοι θα συνάψουν σύμβαση με φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στη συνέχεια θα διατίθενται για δουλειά από τους φορείς στους Δήμους. Οι φορείς αυτοί είναι κατά κύριο λόγο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Οι άνεργοι βαφτίζονται «εθελοντές», απασχολούνται σε κοινωφελείς εργασίες, θα αμείβονται 625 ευρώ το μήνα και οι ασφαλιστικές εισφορές θα καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ. Αυτό το πρόγραμμα προτίθενται να αξιοποιήσουν πολλοί Δήμοι και περιφέρειες της χώρας, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Νέας Ιωνίας, για να προσλάβει άνεργους εκπαιδευτικούς, πολλών ειδικοτήτων, ώστε από το Σεπτέμβρη να λειτουργεί πρόσθετη διδακτική στήριξη στα σχολεία της πόλης, με ευθύνη του Δήμου! Με τον τρόπο αυτό το πελατειακό κράτος των αριστερών και δεξιών δήμων συνεχίζει την εξυπηρέτηση ημετέρων χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι στα όρια των πόλεων λειτουργούν σπουδαία λαϊκά φροντιστήρια στα οποία θα μπορούσε ο Δήμος να επιδοτήσει την φοίτηση των φτωχών πολιτών. Αυτή η χώρα είναι σύντροφοι η τελευταία χώρα του υπαρκτού παραλογισμού. Εμείς προδικάζουμε το μέλλον ευκαιριακών και περιστασιακών κρατικών επιχειρήσεων στην παιδεία που δεν έχουν ούτε σχέδιο ούτε αύριο ούτε κοινωνική απήχηση.
Εθελοντισμός ή Κόκκινο Μεροκάματο;
Η Υπουργός Παιδείας δημοσιοποίησε τη συγχαρητήρια επιστολή που έστειλε σε ομάδα συνταξιούχων και αδιόριστων καθηγητών στη Χίο, που προσέφεραν στους μαθητές της Γ’ Λυκείου υπηρεσίες «δωρεάν διδακτικής στήριξης και προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις». «Υπάρχει ελπίδα! Η Ελλάδα, αν πιστεύουμε, είναι εδώ», έγραψε η Υπουργός Παιδείας. Ο Ριζοσπάστης όμως έχει άλλη άποψη και απαγορεύει τον κοινωνικό εθελοντισμό. Μόνο τα κόκκινα μεροκάματα επιτρέπονται σύντροφοι ! Δείτε το σχόλιο της εφημερίδας. Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται μια πρωτοβουλία εκπαιδευτικών, οι οποίοι προσφέρουν σε μαθητές που έχουν ανάγκη, για να «ρίξει γραμμή» πως τα κενά στην εκπαίδευση πρέπει να καλυφθούν με απλήρωτη εργασία! Δε θα μείνουμε στην υποκρισία της συγκεκριμένης κίνησης, αλλά στην ουσία του θέματος. Ποια είναι η ουσία; Έκοψαν κονδύλια και απ’ τα σχολεία, τα διαλύουν με το σχολείο της «αγοράς» και τολμούν να καλούν τους εκπαιδευτικούς να δουλεύουν δωρεάν για το στοιχειώδες, που έπρεπε να προσφέρεται. Μετά τα εθελοντικά δωρεάν φροντιστήρια, θα ακολουθήσει η δωρεάν εθελοντική δουλειά και στα σχολεία.