Μείωση μαθημάτων με αύξηση ωρών διδασκαλίας τους, νέοι τρόποι διδασκαλίας και εισαγωγή της επιστημονικής εργασίας στο τέλος της χρονιάς, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο για το νέο Λύκειο, το οποίο παρουσίασε σήμερα η Υπουργός Παιδείας.
Λιγότερα μαθήματα με περισσότερες ώρες διδασκαλίας τους, η καθιέρωση ενός νέου «μαθήματος» με τον τίτλο «ερευνητική εργασία» και νέοι τρόποι διδασκαλίας, είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου τύπου Λυκείου που ανακοίνωσε η Άννα Διαμαντοπούλου.
Στόχος είναι, το Λύκειο να γίνει αυτόνομη μονάδα εκπαίδευσης των νέων και στη συνέχεια να καθιερωθεί ένα νέο σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, από το 2014. Οι μαθητές που θα πάνε το Σεπτέμβριο στην Α΄τάξη λυκείου θα έχουν 7 βασικά μαθήματα, τα οποία θα είναι υποχρεωτικά και μεταξύ αυτών θα είναι η ελληνική γλώσσα, αλλά και η Ιστορία και τα Θρησκευτικά.
«Γέφυρα» η Α΄τάξη, κατευθύνσεις στις υπόλοιπες δύο
Η πρώτη τάξη θεωρείται «γέφυρα» γενικής κατάρτισης και παιδείας για τις επόμενες τάξεις.
Στη Β΄τάξη λυκείου θα υπάρχουν δύο κατευθύνσεις, η θετική και η θεωρητική. Ονομάζονται Α και Β΄. Στην Γ΄ τάξη θα προστεθεί μία ακόμη κατεύθυνση που θα αφορά στα οικονομικά.
Ερευνητική εργασία και ομαδικότητα
Βασική σημασία αποδίδεται στο νέο μάθημα της ερευνητικής εργασίας που θα έχουν οι μαθητές και στις 3 τάξεις του λυκείου. Μέσα από μία ευρεία θεματολογία που θα αφορά στον πολιτισμό, την κοινωνία , το περιβάλλον κλπ., τα παιδιά θα εργάζονται ομαδικά πάνω στο ίδιο θέμα και στο τέλος θα συνθέτουν τις πληροφορίες και τις γνώσεις που έχουν αντλήσει από τις πηγές.
Στοχεύεται έτσι, να αναπτύσσεται τόσο η κριτική τους ικανότητα αλλά και η ικανότητα της ομαδικής συνεργασίας. Το πόσο σημαντικό θα είναι αυτό το «μάθημα», φαίνεται από το γεγονός ότι θα προσμετράται ο βαθμός του στην όλη επίδοση του μαθητή και συγχρόνως μελετάται και το ενδεχόμενο να συνυπολογίζεται και στην εισαγωγή για τα Πανεπιστήμια.
Παραμένει βασικό μάθημα η Ιστορία
Η ιστορία παραμένει βασικό και υποχρεωτικό μάθημα και στις τρείς τάξεις του λυκείου, ενώ τα θρησκευτικά θα είναι υποχρεωτικά στην Α΄και Β΄τάξεις λυκείου.
Λιγότερα μαθήματα και χωρίς στάνταρντ ύλη οι εισαγωγικές
Οι λεπτομέρειες του νέου συστήματος επιλογής για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, το οποίο θα ισχύσει από το 2014, δεν αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα. Ωστόσο, βασικές αρχές του είναι η μείωση των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων και η απουσία καθορισμένης εξεταστέας ύλης με την μορφή που υπάρχει σήμερα, αφού θα διερευνάται όλο το γνωστικό υπόβαθρο του μαθητή.
Τα Πανεπιστήμια επίσης θα έχουν σημαντικό λόγο και ρόλο για τους φοιτητές που θα εισάγουν στις σχολές τους και γι’αυτό θα κληθούν να θέσουν συντελεστές βαρύτητας στα μαθήματα που θα αποφασίσουν.
Διαμαντοπούλου: Λύκειο ενταγμένο στη ζωή των εφήβων
Στις δηλώσεις της, η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι το νέο λύκειο θα πρέπει να αποκαταστήσει όχι μόνο τη σωστή και πλήρη λειτουργία του ιδίου, αλλά πρέπει επίσης να αποκαταστήσει και την ισορροπία στη ζωή των εφήβων. «Πρέπει να κάνει «φυσιολογική» τη ζωή τους και τη ζωή των γονιών τους. Ο έφηβος έχει δικαίωμα στη γνώση, αλλά και στη ζωή. Το λύκειο δεν είναι απλά ο προθάλαμος του Πανεπιστημίου ή του ΤΕΙ. Είναι μια αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα με λίγα μαθήματα, με επαρκή αριθμό ωρών διδασκαλίας στο σχολείο, όπου θα μπορούν να προετοιμάσουν πλήρως τον μαθητή να επενδύσει εκεί που έχει κλήση. Η μορφή και το είδος των εξετάσεων θα έχουν διαφορετικά και καινοτομικά στοιχεία που δεν θα απαιτούν αποστήθιση και αντιγραφή».
Πηγή: ΕΘΝΟΣ