Ριζικές αλλαγές στο σύστημα μετεγγραφών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, γράφει στο σημερινό «Έθνος» η Νικολίτσα Τρίγκα. Οι μετακινήσεις σπουδαστών θα γίνονται μόνο προς τμήματα που έχουν ίδια μόρια εισαγωγής, ανεξάρτητα από το γνωστικό αντικείμενό τους.
Δραστικές αλλαγές στο σύστημα των μετεγγραφών ετοιμάζει για άλλη μια φορά το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ανακόψει το τεράστιο «ρεύμα» αιτήσεων μετεγγραφής από τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της περιφέρειας προς τα κεντρικά.
Η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου μελετά το ενδεχόμενο -και μάλιστα το ανακοίνωσε στους πρυτάνεις των ΑΕΙ- να μην επιτρέπονται πλέον οι μετεγγραφές από τα τμήματα των περιφερειακών ιδρυμάτων προς τα αντίστοιχα κεντρικά, αλλά μόνο σε αυτά που έχουν ίδια μόρια εισαγωγής. Δηλαδή αν κάποιος εισαχθεί στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με 15.000 μόρια δεν θα μπορεί να ζητήσει μετεγγραφή στο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας το οποίο απαιτεί 17.000 μόρια αλλά σε οποιοδήποτε άλλο που θα έχει βάση εισαγωγής τα 15.000 και ας μην είναι αντίστοιχο.
Η πρόταση αυτή έγινε επίσημα από την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου προς τους πρυτάνεις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια της συνόδου τους, που έγινε στο Ναύπλιο. Η σκέψη της υπουργού μάλιστα έγινε αποδεκτή από τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων, οι οποίοι χρόνια τώρα ζητούν ουσιαστικές αλλαγές στο σύστημα των μετεγγραφών ή να καταργηθεί, διότι προκαλεί στα ιδρύματα σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας.
Για το ζήτημα αυτό δεν έγινε περαιτέρω συζήτηση για τις λεπτομέρειες των αλλαγών (καθώς θα χρειαστούν πολλές επιπλέον ρυθμίσεις) κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου, αλλά οι πρυτάνεις δήλωσαν στην υπουργό εκ των προτέρων ότι θέλουν ένα σύστημα μετεγγραφών λειτουργικό, το οποίο δεν θα γίνεται αιτία να «αποδεκατίζονται» τα περιφερειακά ιδρύματα από φοιτητές και τα κεντρικά να φτάνουν σε κατάσταση ασφυξίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλά ιδρύματα του κέντρου ο αριθμός των φοιτητών σε διάφορα τμήματα μετά τις μετεγγραφές διπλασιάζεται ή και τριπλασιάζεται, με αποτέλεσμα τα ιδρύματα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις εκπαιδευτικές (και όχι μόνο) ανάγκες.
«Εμείς δηλώσαμε στην υπουργό ότι θα στηρίξουμε αυτές τις αλλαγές που θα εξορθολογίζουν το σύστημα των μετεγγραφών και θα ανακόψουν τις αθρόες μετεγγραφές οι οποίες είναι καθοδηγούμενες» τόνισε στο «Έθνος» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θ. Παπαθεοδώρου.
Οι πρυτάνεις μάλιστα θεωρούν ότι το νέο αυτό σύστημα των μετεγγραφών θα λύσει κατά ένα μεγάλο μέρος το πρόβλημα που υπάρχει με το ισχύον και υποστηρίζουν ότι επειδή κανείς δεν θα θέλει να μετεγγραφεί σε τμήμα που δεν θα είναι αντίστοιχο με αυτό στο οποίο εισήχθη, θα μειωθεί δραστικά και ο αριθμός των αιτήσεων, καθώς αυτό θα το γνωρίζουν οι απόφοιτοι των λυκείων εκ των προτέρων.
Η εκτίμηση αυτή προφανώς θα επαληθευτεί καθώς είναι δεδομένο ότι κάθε χρόνο χιλιάδες υποψήφιοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για μετεγγραφή συμπληρώνουν το μηχανογραφικό δελτίο με βάση τους βαθμούς τους και έχοντας υπόψη ότι μετά την εισαγωγή τους θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τη μετεγγραφή τους και να μεταπηδήσουν σε αντίστοιχη σχολή της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.