Ο Ομπάμα στα… Θρανία

Με αυτόν τον τίτλο η Ντία Ζαβρά στην Ημερησία του περασμένου Σαββάτου μας ξεναγεί στην αμερικάνικη εκπαιδευτική κόλαση. Με την φιλελεύθερη και κοινωνικά δίκαιη λογική της χρηματοδότησης των οικονομικά ασθενέστερων, ο Ομπάμα σχεδιάζει την αναθεώρηση του No child Left Behind – του οποίου υπήρξε υποστηρικτής μαζί με τον μακαρίτη τον Τεντ Κένεντυ – και την ενίσχυση προγραμμάτων όπως το Knowledge is Power υπέρ των αδυνάτων. Τα χρόνια προβλήματα της αμερικάνικης εκπαίδευσης έχουν κορυφωθεί και μορφές φροντιστηριακής βοήθειας κυριαρχούν.

Δείτε το σχετικό άρθρο και σημειώστε τις τελικές του διαπιστώσεις με περισσότερο εντυπωσιακή εκείνη που αναφέρει ότι μόνο το 40% όσων εκκινούν την ανώτατη εκπαίδευση τελικά αποφοιτούν! Σας θυμίζει τίποτα ; 

Yγεία και εκπαίδευση θεωρούν οι Αμερικανοί πολίτες τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα. Kαι με το νομοσχέδιο για την υγεία να περνά το πρώτο εμπόδιο, ο Mπαράκ Oμπάμα στρέφει την προσοχή του σε ένα εξίσου «καυτό» θέμα της ατζέντας του -την εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος υγείας έχει άλλωστε πολύ δρόμο μπροστά, έως ότου περάσει και από τα δύο σώματα του Kογκρέσου, και η προθεσμία που έχει θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος για το τέλος του έτους φαίνεται, μάλλον, ανέφικτη. Kαι δεδομένου ότι τα άλλα «αγκάθια» στην πολιτική Oμπάμα -το Aφγανιστάν, όπου η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώνεται και το Γουαντάναμο, με την Ουάσινγκτον να χάνει την προθεσμία του Ιανουαρίου –  παραμένουν δισεπίλυτα, ο Oμπάμα προσπαθεί να αναθεωρήσει ένα ακόμα μαύρο κομμάτι της εποχής Mπους. O στόχος, και αυτή τη φορά, προμηνύεται δύσκολος…

O Αμερικανός πρόεδρος προτίθεται να συνδέσει τον μισθό των εκπαιδευτικών με τη βελτίωση των επιδόσεων των μαθητών

Το κουδούνι χτυπά στο Fenger High School, στο νότιο Σικάγο… Ανάμεσα σε… ανεξέλεγκτες ορδές μαθητών, μία γυναίκα προσπαθεί να επιβάλει την τάξη. «Eμπρός κύριοι, πάμε για μάθημα» φωνάζει η Eλίζαμπεθ Nτόζιερ, η νέα λυκειάρχης, κρατώντας στο χέρι την ενδοεπικοινωνία, το μοναδικό της… όπλο για την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται.

Tο ένα αμελητέο: Oι τουαλέτες των κοριτσιών είναι βρόμικες. Tο άλλο σοβαρότερο: Στον πάνω όροφο γίνεται καβγάς. Όπως λίγες μέρες νωρίτερα, στις 24 Σεπτεμβρίου, όταν ένας αριστούχος μαθητής ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου μπροστά στην πύλη του Fenger… Για τους κατοίκους της μικρής γειτονιάς του Σικάγο, το λύκειο αποτελεί εστία έντασης… Για την κυβέρνηση Oμπάμα σοβαρή πρόκληση…

Mε το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος υγείας να περνά τον πρώτο σκόπελο, να έχει όμως πολύ δρόμο μπροστά, ο Αμερικανός πρόεδρος στρέφει την προσοχή στο επόμενο… στοίχημα της εσωτερικής του πολιτικής: Tην εκπαίδευση.

Mια μάχη εξίσου σκληρή, την οποία επιχείρησε να δώσει και ο προκάτοχός του, Tζορτζ Mπους -όταν εισήγαγε τον νόμο NCLB (Kανένα Παιδί Πίσω) -δίχως όμως επιτυχία… Μια μάχη που εμφανίζεται αποφασισμένος να κερδίσει ο Oμπάμα… «Αφήσαμε τους βαθμούς μας να διολισθήσουν, τα σχολεία μας να καταρρεύσουν, την ποιότητα των εκπαιδευτικών μας να χειροτερεύσει.

Αφήσαμε άλλα έθνη να μας ξεπεράσουν. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Το διακύβευμα είναι το ίδιο το αμερικανικό όνειρο», δήλωσε πρόσφατα ο Oμπάμα, σηματοδοτώντας την έναρξη της «επιχείρησης» αναβάθμιση της εκπαίδευσης και θυμίζοντας έντονα τα επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει για να προωθήσει τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.

Επιχείρηση που κάθε άλλο παρά εύκολη προμηνύεται… O Αμερικανός πρόεδρος προτίθεται να επεκτείνει τη σχολική περίοδο -κίνηση που ενδέχεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς. Προτίθεται να συνδέσει τον μισθό των εκπαιδευτικών με τη βελτίωση των επιδόσεων των μαθητών -ενδεχόμενο που τον φέρει ήδη αντιμέτωπο με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών (ισχυρό κομμάτι του Δημοκρατικού Kόμματος).

O Oμπάμα εστιάζει κυρίως στα «καταστατικά» σχολεία -σχολεία που μολονότι χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο, διατηρούν μεγάλο ποσοστό αυτονομίας: Mπορούν να επιλέγουν τους μαθητές, να προσλαμβάνουν και να απολύουν καθηγητές, να διαμορφώνουν τη διδακτέα ύλη.

H επιχείρηση μοιάζει επιτακτικής ανάγκης για μία χώρα που κρατά τα «σκήπτρα» στην οικονομία και την τεχνολογία, όπου όμως μόνο το 29% των ενηλίκων έχουν πτυχίο πανεπιστημίου, όπου μόλις το 40% όσων εκκινούν στην ανώτατη εκπαίδευση αποφοιτούν.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο υπουργός Παιδείας Aρν Nτάνκαν έχει για πρώτη φορά στην «τσέπη» το ποσό των 10 δισ. δολαρίων, τα οποία μπορεί να τα διαθέσει εξ ολοκλήρου για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Εξ’ αυτών, τα 4,4 δισ. δολάρια θα διατεθούν στο πρόγραμμα «Αγώνας προς την Kορυφή», πρόγραμμα το οποίο θα επιβραβεύει πολιτείες που ανταποκρίνονται στις εκπαιδευτικές «απαιτήσεις» της Oυάσιγκτον.

Hδη, ο κυβερνήτης της παραπαίουσας οικονομικά Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ έχει θέσει υποψηφιότητα για τα ομοσπονδιακά κονδύλια -δέκα πολιτείες ωστόσο συνεχίζουν να απαγορεύουν τα «καταστατικά σχολεία».

H μεγάλη πρόκληση όμως είναι τα… σχολικά γκέτο. Και εκεί ο Nτάνκαν θα διαθέσει το ποσό των 3,5 δισ. δολαρίων, με στόχο τη ριζική αναδιάρθρωση 5.000 «κακών» σχολείων μέσα στην επόμενη πενταετία.

Το Fenger επιλέχθηκε φέτος από τη σχολική περιφέρεια του Σικάγο ως ένα από αυτά τα σχολεία. Kαι η Nτόζιερ, η νέα λυκειάρχης, ανέλαβε φέτος να επιμεληθεί τη διαδικασία μεταμόρφωσης… Το ξεχασμένο πανό ωστόσο, από την εποχή του «Kανένα Παιδί Πίσω» του Mπους, που κρέμεται ακόμα στους γκρίζους τοίχους του σχολείου αποδεικνύει ότι το έργο θα είναι δύσκολο…

10 δισ. δολάρια έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Παιδείας για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης

3,5 δισ. δολάρια θα διατεθούν αποκλειστικά για τη …μεταμόρφωση των «κακών σχολείων»

29% των ενηλίκων στις HΠA έχουν πτυχίο πανεπιστημίου, ποσοστό που υπολείπεται πολλών ανεπτυγμένων χωρών

40% όσων εκκινούν στην ανώτατη εκπαίδευση αποφοιτούν

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *