Οι φωτογραφικές διατάξεις της νεοελληνικής κουτοπονηριάς καλά κρατούν στη σύγχρονη Ελλάδα και κονιορτοποιούν την πολιτική αξιοπρέπεια στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δείτε το χτεσινό ρεπορτάζ της Καθημερινής που μας θυμίζει την ανίατη ασθένεια των προσωπικών εξυπηρετήσεων.
Μια μορφή… κολίτιδας γίνεται το «διαβατήριο» για εισαγωγή χωρίς εξετάσεις στα ΑΕΙ. Αυτό κατήγγειλε χθες η ηγεσία της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), λέγοντας ότι στο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ υπάρχει «φωτογραφική» διάταξη (άρθρο 37) με την οποία επιχειρείται να εξυπηρετηθεί συγκεκριμένο άτομο.
Ειδικότερα, η νόσος του Crohn προστίθεται στη λίστα των ασθενειών, οι πάσχοντες από τις οποίες μπορούν να εγγραφούν χωρίς εξετάσεις στα ΑΕΙ. Πρόκειται για μία σπανίας μορφή κολίτιδας, ασαφούς αιτιολογίας. Πηγές της «Κ» συνηγόρησαν υπέρ της άποψης της ΠΟΣΔΕΠ ότι το ΥΠΕΠΘ θέλει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένο λόγο, αναφέροντας τα ακόλουθα:
– Ενώ προστίθεται η νόσος του Crohn στη λίστα με τις ασθένειες, απουσιάζει η ελκώδης κολίτιδα, που θεωρείται συγγενής της νόσου του Crohn.
– Οι βαριές μορφές της νόσου του Crohn ήδη περιλαμβάνονται στις ασθένειες του καταλόγου για ελεύθερη εισαγωγή.
– Καθώς η νόσος του Crohn είναι ασαφούς αιτιολογίας τα πιστοποιητικά δίνονται πολύ εύκολα από τους γιατρούς.
Εντονες ενστάσεις διατυπώνονται και για την αύξηση των θέσεων της ελεύθερης εισαγωγής λόγω ασθενείας από το 3% στο 5% επί του συνόλου των θέσεων σε κάθε Τμήμα. «Θα διαλύσουν το σύστημα, καθώς τα πανεπιστήμια θα πλημμυρίσουν από αιτούντες. Από την άλλη, κάποιοι που εκδίδουν πιστοποιητικά θα θησαυρίσουν», ανέφερε στην «Κ» πρύτανης αθηναϊκού πανεπιστημίου.
Όπως ανέφερε ο ειδικός γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, καθηγητής Ιατρικής κ. Παύλος Σακκάς, πρέπει να αλλάξει το σύστημα της επιλογής εισακτέων λόγω ασθενείας. «Πρέπει να οργανωθεί μία κεντρική αρχή για όλα τα ΑΕΙ και όχι όπως σήμερα, που κάθε ίδρυμα εξετάζει τις δικές του αιτήσεις. Έτσι είναι πιο εύκολες οι ρουσφετολογικές ρυθμίσεις», τόνισε ο κ. Σακκάς. «Θυμάμαι υποψήφιο που παρουσιάστηκε ως διαβητικός. Όταν του ζήτησα να πάει στην Ιατρική Σχολή για να του κάνουν την ένεση –στο πλαίσιο της συνήθους θεραπείας– αυτός απεχώρησε. Έμαθα ότι υπέβαλε αίτηση εισαγωγής σε άλλο ΑΕΙ», ανέφερε χθες στην «Κ» πανεπιστημιακός, καταδεικνύοντας ότι υποψήφιοι κάνουν αιτήσεις με πλαστά πιστοποιητικά.
Τέλος, λίγο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, ο υπουργός Παιδείας απέσυρε το άρθρο 24, το οποίο, σύμφωνα με την καταγγελία της ΠΟΣΔΕΠ, «φωτογράφιζε» διδάσκοντα σε ΤΕΙ, ο οποίος μετά την ψήφιση του νόμου θα μπορούσε, λόγω προϋπηρεσίας, να γίνει καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.